background branding

Huizenruil in eigen land in de lift

200529 huizenruil.jpg

Door de gesloten grenzen en onzekerheid over latere buitenlandse reizen, plannen steeds meer Nederlanders hun vakantie in eigen land. Vooral de gestegen interesse voor huizenruil valt op. Van huis en omgeving ruilen met een ander gezin lijkt door de coronacrisis aantrekkelijker. Ook vrienden of familieleden ruilen vaker onderling, voor een snel weekendje weg.

'Terwijl de coronamaatregelen afnemen, neemt de interesse voor huizenruil wereldwijd toe', vertelt Zann Cham van de internationale huizenruildienst HomeExchange. 'Het aantal afgesloten ruilcontracten via onze dienst in mei is bijna het drievoudige van het aantal in april. Sinds het begin van de maand is het aantal aanvragen bijna verviervoudigd.'

Vakantie in eigen land

Drie kwart van de Nederlandse huizenruilers kiest voor een locatie in eigen land. Vorig jaar was dat nog 10 procent. De coronabeperkingen, waardoor we niet naar het buitenland kunnen vliegen of rijden, zijn daar natuurlijk de reden van.

'Er zijn veel nieuwe geïnteresseerden, maar ook de ervaren gebruikers van onze site kiezen deze zomer voor binnenlandse huizenruil', stelt Inga de Ruiter van huisruildienst Holidaylink. 'Het is een reële optie om je vakantie te kunnen vieren. Het risico is minder groot. Als corona toch een stokje steekt voor je vakantie, ben je geen geld kwijt en zo weer thuis.'

Het ruilprincipe blijft

Huizenruil is kostenloos, naast het lidgeld dat je voor een huizenruilplatform betaalt. Nadat je je eigen huis als vakantielocatie hebt aangeboden, kan je in het aanbod zoeken naar een huis en omgeving die bij je passen. Is er een match, wil het andere lid dezelfde periode ruilen, dan sluit je een ruilcontract af via de site. De rest gebeurt in goed vertrouwen.

'Ze ontmoeten elkaar misschien niet, maar huizenruilers zijn geen vreemden. Er komt veel communicatie bij te pas, je creëert een vertrouwensband. We moedigen onze leden aan via ons platform te chatten of videogesprekken te regelen. Vooral nu we met het coronavirus rekening moeten houden, is het belangrijk om elkaars gewoontes en instelling goed te begrijpen', verduidelijkt Cham. 

Schoongemaakt huis, ook onder vrienden

Een goede afspraak is het schoonmaken en luchten van je eigen huis en het ruilhuis. Om coronabesmetting tegen te gaan, zijn water en zeep nu nog belangrijker. Nog een tip van huizenruildiensten: ontsmet ook de handdoeken, het beddengoed, het water van het zwembad en de auto, als die er zijn en gebruikt worden.

Er worden niet alleen contractgebonden huizenruilen voor deze zomer gepland. Vrienden en familie ruilen ook nu, om even te ontsnappen aan het eigen huis na lange weken binnen. Met een laptop en internetverbinding kan je makkelijk ook op een andere locatie thuiswerken. Maar ook als je elkaar kent, geldt de basisregel: een schoongemaakt huis is belangrijk om besmetting te voorkomen.