Hulporganisaties: 'Stop excursies naar weeshuizen'

weeshuis_20160108.jpg

Er moet een einde komen aan excursies naar weeshuizen in diverse landen. Het Better Care Network, een samenwerkingsorganisatie van UNICEF en Defence for Children, wil tijdens de Vakantiebeurs de reisbranche en reizigers ervan overtuigen deze excursies niet meer aan te bieden en te maken. Ook vrijwilligerswerk in de weeshuizen doet de kinderen vaak niet echt goed.

'Er moet iets gebeuren, want het aantal excursies dat wordt aangeboden en de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk groeien alleen maar', zegt een woordvoerster van Defence voor Children zaterdag naar aanleiding van een bericht in het AD. 'Vrijwilligers nemen vaak geld mee en dat heeft een aanzuigende werking, want er komen steeds meer weeshuizen. Veel kinderen worden naar de weeshuizen gebracht, terwijl ze wel nog een ouder hebben. De ouders denken dan dat hun kinderen daar te eten krijgen en beter onderwijs. Maar het is voor een kind juist schadelijk om niet bij zijn eigen ouders op te groeien.'

Defence for Childeren heeft uitgezocht dat zeker negentien Nederlandse touroperators excursies naar de weeshuizen aanbieden. De brancheorganisatie ANVR gaat tijdens de beurs de leden ook proberen te overtuigen om deze uitstapjes niet meer te organiseren voor vakantiegangers.

'We willen bij de organisaties erop aandringen goed na te denken over wat ze aanbieden. Het lijkt nobel om in een weeshuis te gaan helpen of tijdens een bezoek geld te geven, maar door alle verhalen die we nu horen, moeten we daar nu toch op terugkomen', aldus een woordvoerster van de ANVR.

Bron: ANP