Huurders in de knel door huurverhoging: 'Er komt een punt dat we het niet meer kunnen opbrengen'

huurverhoging-problemen-corona-onderzoek-radar-780.jpg

Veel huurders komen in de knel nu hun inkomsten gelijk blijven of gedeeltelijk wegvallen, terwijl voor velen per 1 juli wel een huurverhoging is ingegaan. 12 procent van ruim 10.000 huurders gaf eerder aan dat zij hun huur bij een verhoging niet langer kunnen betalen. Radar ondervroeg deze groep in juli opnieuw. Hoeveel kunnen zij nog op hun boodschappen besparen, voordat zij hun huis uit moeten?

83 procent van de 700 huurders die de vragenlijst van 1 juli beantwoordden, heeft een huurverhoging opgelegd gekregen. Moeten zij nu daadwerkelijk hun huis uit? De meesten (68%) geven aan dat zij andere dingen nu moeten laten om de huur op te brengen: veel mensen noemen bezuinigen op de boodschappen, uitjes en stookkosten, al gaat dat laatste niet voor iedereen op: 'Mijn huur blijft stijgen, energielabel F dus ook veel kwijt aan energiekosten. Mijn inkomen gaat bijna helemaal op aan vaste lasten en er blijft weinig over', zo laat een huurder weten.

Ik heb een huurhuis in de vrije sector die jaarlijks omhooggaat met gemiddeld 3-4%, daar is niets tegen te doen. Er komt een punt dat het voor ons niet meer is op te brengen.
Huurder uit het onderzoek van Radar

1 op 5 zoekt goedkopere woning

13 procent probeert de problemen door de huurverhoging op te vangen met extra inkomsten: 'Met deze verhoging ga ik het nog net redden, en voor een beetje extra zoek ik wat werk erbij', laat een respondent weten. 1 procent zoekt een extra huisgenoot om de huur mee te delen. 3 procent heeft een betalingsregeling aangevraagd. 18 procent is echter wel degelijk op zoek naar een goedkopere woning, 1 procent heeft die inmiddels gevonden en nog eens 1 procent heeft in ieder geval de huur al opgezegd.

Door huurverhoging en het wegvallen van mijn (schoonmaak)werk... moet ik nog meer bezuinigen op de boodschappen. Een goedkoper huis is ook géén optie (ze zijn er alleen maar nog duurder)
Huurder uit het onderzoek van Radar

Kwart heeft bezwaar gemaakt

Een kwart van degenen die een huurverhoging kregen, heeft bezwaar gemaakt. 1 op de 5 met succes: hun verhoging is uitgesteld, verlaagd of geheel geschrapt, zoals bij deze huurder: 'De woningbouw stuurde een e-mail dat het mogelijk was om de huurverhoging te laten bevriezen, ik moest een gemeentelijk uittreksel (BRP) en jaaropgave opsturen, toen werd deze toegekend.'

Ook zonder verhoging in de problemen

Wie geen huurverhoging heeft gekregen (überhaupt niet, of nadat zij bezwaar hebben gemaakt) is niet per se zonder problemen: van deze groep geeft bijna 1 op de 4 (23%) aan dat zij de huur ook zonder verhoging niet kunnen blijven betalen.

Zo jammer dat ik niet kan kopen. Te weinig inkomen voor een koophuis maar ook te weinig inkomen voor een doodgewoon huurhuis. En met een huurhuis bouw ik niets op.
Huurder uit het onderzoek van Radar

Petitie: Noodpakket voor de wooncrisis

Vanuit de overheid komt tot nu toe weinig steun voor huurders. Minister Ollongren heeft de herhaaldelijke oproep om de huren te bevriezen naast zich neergelegd. Wel heeft de minister verhuurders opgeroepen om maatwerk te leveren aan huurders die zich melden omdat zij door de coronacrisis de huur niet langer kunnen opbrengen. Volgens Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond, zijn meldingen van mensen die de huur niet meer kunnen betalen het topje van de ijsberg: 'Al voor corona hadden veel huurders problemen. Voor het zover komt dat ze zich melden, hebben ze de sportclubs van de kinderen al opgezegd en op allerlei manieren geprobeerd om te bezuinigen op de boodschappen.' Dit is ook wat uit het onderzoek van Radar naar voren komt.

Betaalproblemen maar geen gehoor bij verhuurder?

Heb jij contact opgenomen met je verhuurder omdat je vanwege de coronacrisis de huur niet kan betalen, maar beweegt je verhuurder niet of onvoldoende met je mee? De huurcommissie heeft een registratiepunt waar je dit kunt melden.

De Woonbond vindt dan ook dat er vanuit de overheid oplossingen moeten komen. Daartoe heeft de bond samen met DeGoedeZaak, KBO-PCOB, Ieder(in), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Cliëntenraad een petitie opgezet waarmee zij pleiten voor een noodpakket. Zij haken daarmee in op de belofte van minister Ollongren om in de financiële plannen voor het komende jaar (gepresenteerd op Prinsjesdag) te kijken hoe huurders geholpen kunnen worden. Klik hier voor meer informatie over deze petitie om de wooncrisis aan te pakken (en om te ondertekenen). De petitie staat in ieder geval de maand augustus nog open.

Over het onderzoek naar huurdersproblemen

In mei ondervroeg Radar ruim 10.000 huurders naar hun situatie in het geval van een huurverhoging. 12 procent gaf aan de huur in dat geval niet langer te kunnen betalen. Deze 12 procent vroegen we na de datum waarop voor velen de jaarlijkse huurverhoging ingaat, 1 juli, nogmaals naar hun situatie. Wil je ook meedoen met de onderzoeken van Radar? Meld je (gratis) aan voor het Radar Testpanel, dan vragen we voortaan ook naar jouw mening en ervaringen rondom uiteenlopende consumentenzaken.