Huurproblemen door corona? Meld je!

200627 huurder probleem.jpg

Er hebben zich nog maar 26 huurders gemeld die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen en van hun verhuurder geen hulp kregen. Onderzoek bracht nochtans 12.000 à 48.000 problemen met huurbetalingen naar voren. Huurders kunnen daarvoor terecht bij een speciaal registratiepunt bij de Huurcommissie, maar mogelijk zijn ze daarvan niet op de hoogte.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het meldpunt op 17 juni ingesteld om te achterhalen hoe groot het probleem is. Het departement heeft geen verklaring voor het lage aantal meldingen, dat door een woordvoerder aan Hart van Nederland werd bevestigd. Mogelijk ligt het aan de onbekendheid van het meldpunt.

Huur bevriezen?

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat verhuurders de mensen tegemoetkomen die door corona in financiële problemen zitten. Dat kan met een tijdelijke huuropschorting of -verlaging. Ze heeft daarover afspraken gemaakt met de verhuurdersorganisaties, die 80 procent van de verhuurders vertegenwoordigen.

Ollongren is hard in botsing gekomen met de Eerste Kamer, die vanwege de coronacrisis een tijdelijke bevriezing van de huur voor iedereen in de sociale en vrije sector wil. De minister blijft weigeren. De senaat, waar de coaltiepartijen in de minderheid zijn, heeft daarop dinsdag een motie van afkeuring aangenomen. Uiterlijk maandag moet de minister reageren op de stelling van de senaat, die ook al twee keer een motie daarover aannam.

'Verhuurder komt vaak tegemoet'

Uit onderzoek blijkt dat door de coronacrisis tot nu toe tussen de 12.000 en 48.000 huurders problemen hebben met de huurbetalingen. In ruim driekwart van de gevallen heeft de verhuurder inmiddels maatregelen getroffen om deze huurders tegemoet te komen, liet Ollongren eerder aan de Tweede Kamer weten.