Hypotheekadvies via een algoritme: hoe werkt het en is het verstandig?

Hypotheekrobot.jpg

Als je een eerste huis wilt kopen, kun je tegenwoordig hypotheekadvies krijgen op basis van een algoritme. Een robotadviseur van De Hypotheekshop kan namelijk berekenen welke lening het beste bij je past. En dat voor de helft van de prijs. Radar zocht uit hoe het werkt en of het voor iedereen geschikt is. 

Hoe werkt de robotadviseur?

Voor je aan het online hypotheekadvies kunt beginnen, wordt eerst je situatie gecontroleerd. Het algoritme is namelijk alleen geschikt voor starters in eenvoudige situaties. “Het werkt nu bijvoorbeeld alleen nog voor mensen die in loondienst zijn”, vertelt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. 

Is jouw situatie geschikt? Dan krijg je een online programma met vragen over wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld over hoe belangrijk je boetevrij aflossen vindt. Ook geef je je budget op. “Het algoritme rekent op basis van deze informatie ruim 70.000 opties door en raadt aan welke hypotheekconstructie, welke bank en welke verzekeringen het beste bij jou passen”, legt Hagedoorn uit. Dit kost 1.295 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan traditioneel advies. Hiervoor leg je namelijk 2.500 euro voor neer. 

Wat als je niet goed weet wat er bij een hypotheek komt kijken?

Het begrijpen van alles wat bij een startershypotheek komt kijken, kan best een uitdaging zijn. Dus wat als je niet precies weet welke vormen er zijn of wat boetevrij aflossen betekent? Is het dan wel zo verstandig om voor de goedkopere robotadviseur te gaan, of kun je toch beter een menselijke hypotheekadviseur raadplegen?

“Het algoritme is zo gemaakt dat je het zonder hypotheekkennis kunt gebruiken. Het is echt ontworpen voor mensen die blanco aan een hypotheekadvies beginnen”, verzekert Hagedoorn. “En als je het toch niet helemaal begrijpt, kun je tijdens de rit vragen stellen aan het kantoor. Wij dragen namelijk de verantwoordelijkheid voor het advies.” 

Het algoritme is even goed als een menselijke hypotheekadviseur

Ook Yolanda Bieckmann van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertelt dat het algoritme niet onderdoet voor menselijk advies. “Robotadvies moet aan dezelfde wettelijke normen voldoen als advies dat wordt gegeven door een echt mens. De AFM houdt hier toezicht op.”

“Het afsluiten van een hypotheek is een van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven”, vervolgt Bieckmann. “In de meeste gevallen is het verstandig om advies te vragen aan een hypotheekadviseur.” Of het een robotadviseur is of een menselijke adviseur, zou voor de kwaliteit van het advies niet uit moeten maken.

Je kunt altijd overstappen op menselijk advies

Als je het toch allemaal te groot en ingewikkeld vindt, kun je er altijd voor kiezen om over te stappen op menselijk advies. “De 1295 euro die je dan al hebt betaald voor het online programma, gaan van de uiteindelijke kosten af”, vertelt Hagedoorn. 

Bronnen: De Hypotheekshop, AFM