Hypotheekbezitters hebben minder vaak langdurige betalingsachterstand

hypotheekschuld-minder-261017.jpg

Het aantal hypotheekbezitters dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast, neemt steeds verder af. In het systeem van Bureau Kredietregistratie (BKR) loopt het aantal mensen met langdurige betalingsachterstanden op de hypotheek nu al tien kwartalen op rij terug.

Begin deze maand stonden er nog 90.600 mensen geregistreerd met deze problemen. Een halfjaar geleden waren dat er nog 105.000 en op het hoogtepunt in 2015 telde BKR 113.000 probleemgevallen. Het gaat wel nog altijd om ongeveer een derde meer probleemhypotheken dan vijf jaar geleden. Nog iets langer terug, in 2009, waren er nog maar circa 40.000 mensen die moeite hadden om hun hypotheeklasten te voldoen.

'Ingrijpend voor huizenbezitter'

'De gestage afname is positief, maar laat onverlet dat dit probleem voor individuele huizenbezitters zeer ingrijpend kan zijn', zegt BKR-bestuurder Peter van den Bosch. 'De hypotheek is een van de grootste uitgavenposten voor de consument. Een langdurige achterstand wijst vaak op problematische schulden. Dit is een probleem dat niet alleen de laagste inkomens treft.'

Bron: ANP