Hypotheeklastenvergelijker - reactie Vereniging Eigen Huis

reactie-vereniging-eigen-huis-uitz-24-9-2018-780.jpg

Hieronder lees je de reactie van Vereniging Eigen Huis op de uitzending van Radar (24-09-2018) over hypotheeklastenvergelijkers.

'De kritiek op onze rekentool is terecht. De lagere maandlasten zijn het gevolg van het ontbreken van het Eigen Woningforfait (EWF). Het is niet voorgeschreven maar wel gebruikelijk dat het EWF in een dergelijke berekening wordt meegenomen. Hoe het komt dat deze informatie ontbreekt kan ik niet verklaren, misschien is er iets verkeerd gegaan met een update van onze website. Vereniging Eigen Huis gaat dit uiteraard herstellen. Tot dat moment is de module van de berekening van de maandlasten van de website gehaald (offline). De eerste stap, het berekenen van de maximale hypotheek, is correct en staat wel  op onze website. Uit jarenlange ervaring weten we dat juist deze rekenmodule het meest wordt gebruikt.

Het EWF is slechts een indicatie. De verkoopopbrengst (winst) van een vorige woning moet je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Een doorstromer kan met een hypotheek van € 300.000 en een verkoopopbrengst van € 150.000 een huis kopen van € 450.000. Het EWF wordt berekend over die koopsom, en niet over de hypotheek. In de rekentools wordt wel de hypotheeksom aangehouden en dat levert gunstiger maandlasten op dan ze in werkelijkheid zullen zijn. Vandaar: alleen een echt hypotheekadvies brengt alle kosten in beeld.

Dergelijke online tools geven niet meer dan een grove indicatie van de hypotheekmogelijkheden en maandlasten. Maar ze kunnen een individueel hypotheekadvies nooit vervangen. Dat komt omdat met veel individuele omstandigheden kan geen rekening kan worden gehouden. Denk aan schulden, alimentatie, eigen geld en pensioen. Die kunnen van grote invloed zijn op je maximale hypotheek en maandlasten. Wel geven online rekentools mensen een indicatie van hun mogelijkheden als ze denken aan een andere woning en daarvoor een hypotheek nodig hebben.'