Hypotheekrentes historisch laag

05:01Hypotheek_final.jpg

De hypotheekrentes liggen aan het begin van het nieuwe jaar historisch laag. Volgens gegevens van vergelijkingssite Rente.nl was met name bij lange rentevaste periodes sprake van een scherpe daling op jaarbasis.
 

De laagste hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie komt nu uit op 1,23 procent. Dat betekende een daling van 17 procent ten opzichte van 1,48 procent een jaar eerder. Bij 30 jaar vast ging de rente in een jaar tijd van 1,89 procent naar 1,57 procent. Ook dit betekende een daling van 17 procent. Dat de langere rentevaste periodes juist de rentes zagen dalen, komt volgens de onderzoekers doordat de vraag naar deze hypotheken groot is, ook vanwege nieuwe regels per 1 januari met betrekking tot de overdrachtsbelasting.

Ook bij de kortere looptijden is sprake van een daling. Voor 5 jaar vast ging de laagste hypotheekrente van 0,9 procent naar 0,75 procent. Voor 10 jaar vast ging de laagste rente van 1,05 procent naar 0,97 procent.

Verschillende verklaringen voor deze daling

Volgens Rente.nl hangt een eventuele verdere daling van de renteniveaus dit jaar mede af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dan gaat het onder meer om de snelheid waarmee het virus onder controle wordt gekregen door vaccinaties. Daarnaast heeft een en ander ook te maken met de impact van de coronamaatregelen. Rente.nl verwacht geen enorme rentestijgingen dit jaar, vooral door de het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen.

Recordaantal hypotheekaanvragen als gevolg

Er zijn nog nooit zoveel hypotheekaanvragen gedaan als in 2020. In totaal werden er vorig jaar meer dan 500.000 aanvragen voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek gedaan, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat is haast een kwart meer dan in 2019.

Van de in totaal 535.375 hypotheekaanvragen die HDN registreerde, waren er 303.789 nieuwe hypotheken. Dat was een toename van meer dan 10 procent. Het aantal oversluitingen en tweede hypotheken kwam uit op 231.586, wat bijna de helft meer was dan een jaar eerder. Het totaalbedrag dat aan hypotheken werd aangevraagd bedroeg ruim 136 miljard euro. Daarvan was 3,1 miljard euro bedoeld voor verbouwingen, meer dan het dubbele dan in 2019.

Een bizar jaar voor de hypotheekmarkt

HDN-bestuurder Merlyn van den Berg noemt 2020 "een bizar jaar". Door de coronacrisis dachten veel deskundigen dat de hypotheekmarkt zou inzakken, roept ze in herinnering. Maar dat gebeurde niet en zelfs op het hoogtepunt in maart en april "stroomden de hypotheekaanvragen binnen". Toch is er volgens Van den Berg ook een schaduwzijde: de gemiddelde woningwaarde steeg hard waardoor het voor starters en doorstromers met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeilijker is om een woning te kopen.

Bron: ANP