IBAN-nummers te achterhalen via Tikkie Pay

tikkie-iban-23012019.jpg

Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van de app, Tikkie Pay. 

Tikkie, dat 4 miljoen gebruikers heeft, toonde met zijn nieuwe functie alle gebruikers uit jouw contactenlijst die hun 06-nummer aan Tikkie hebben gekoppeld. Je kon op een naam drukken, vervolgens een bedrag overmaken en net voor de overboeking de Tikkie annuleren. In de omschrijving van de overboeking zag je dan het IBAN-nummer van de ontvanger, zonder dat diegene daar weet van heeft.

Tijdelijk offline

ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. 'We gaan precies uitzoeken hoe het zit. Tot die tijd is Tikkie Pay offline. De normale Tikkie werkt gewoon', aldus een woordvoerder van ABN AMRO. De bank hoopt later meer duidelijkheid te kunnen geven.

Update 17:50 uur: Tikkie Pay blijft voorlopig offline

De nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay blijft voorlopig offline. 'We gaan serieus naar opmerkingen van gebruikers kijken en Tikkie Pay waar nodig aanpassen', aldus ABN AMRO. Het gaat over een functionaliteit in de Tikkie-app die offline gehaald is, de Tikkie-app is nog te gebruiken.

Met Tikkie Pay kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. 'Het was ontwikkeld op vragen van gebruikers die zeiden: "ik wil geld overboeken, maar ik wil niet hoeven te wachten tot ik een betaalverzoek krijg, ik wil het zelf doen"', aldus ABN AMRO.

In oktober werd Tikkie Pay op kleine schaal gelanceerd en getest. Beetje bij beetje werd de groep proefpersonen uitgebreid. Op dinsdag hadden ongeveer 100.000 van de 4 miljoen Tikkie-gebruikers toegang tot Tikkie Pay. Volgens ABN AMRO zijn er tot nu toe 'een kleine duizend transacties' geweest. De bank heeft geen signalen dat de informatie van Tikkie Pay is misbruikt door oplichters.

De bank heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws