Ibuprofen of paracetamol? Zo gebruik je de verschillende pijnstillers op de juiste manier

160522 pijnstillers site.jpg

Er bestaan een hoop verschillende pijnstillers en dat kan soms vrij verwarrend zijn. Want neem je nu een ibuprofen als je knallende koppijn hebt, of is het beter om eerst een paracetamolletje in te nemen? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, zet Radar de medicijnen voor je op een rijtje. 

Eerst een kleine disclaimer: wil je professioneel medisch advies over wanneer je welke pijnstiller dient te gebruiken, vraag dit dan altijd na bij je eigen huisarts. 

Slik in deze volgorde

Bij pijn is het verstandig om eerst te beginnen met paracetamol. Dit kan kleine kwaaltjes verhelpen en heeft het minste effect op de rest van het lichaam. Wanneer dit echter niet voldoende werkt, kun je een sterkere pijnstiller toevoegen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze middelen zijn in lage doseringen te koop bij de apotheek of drogist. 

Houd hierbij in gedachten dat paracetamol de ‘slapste’ pijnstiller is, een aspirine is sterker, daarna ibuprofen en dat diclofenac vrij heftige medicatie is. Pas dus altijd goed op met de hoeveelheid die je inneemt. 

Wanneer de pijnstilling in combinatie nog steeds niet voldoende werkt, neem dan contact op met de huisarts. 

In combinatie met andere pijnstilling

Wanneer je andere medicijnen gebruikt, is het verstandig om pijnstillers in je eigen apotheek te kopen, zodat zij na kunnen gaan of de pijnstiller samen mag met je andere medicatie. Voor advies over de keuze van de pijnstiller kan je het beste naar de apotheek gaan. Daar hebben ze de kennis om je een persoonlijk advies te geven.

Ontstekingsremmers vs. pijnstillers

Hoewel je de pillen over het algemeen kunt opbouwen, verschilt de werking van de pillen onderling ook nog enigszins. Zo is het goed om te weten dat alle pijnstilling, behalve paracetamol, ontstekingen remt. Is er dus geen ontsteking die geremd dient te worden, neem dan gewoon paracetamol in, in plaats van meteen een zwaarder medicijn. 

Geen pillen maar een zalf

Houd jij niet van pillen slikken? Dan kun je ook nog gebruik maken van smeermiddelen met ontstekingsremmende pijnstillers. Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk. Voorbeelden zijn gel met diclofenac en gel met ibuprofen.