'ICT-systemen GGD niet op orde: dit jaar nog geen coronavaccinaties'

vaccineren17-12-2020.jpg

Nederlanders kunnen dit jaar nog niet worden ingeënt, omdat de ICT-systemen van de GGD er nog niet klaar voor zijn, schrijft het AD. De VS en Engeland zetten al enkele dagen na goedkeuring de eerste prik en Duitsland wil ook nog dit jaar starten met inenten, maar hier gaat dat na de mogelijke goedkeuring op 21 december zeker nog twee weken duren.

Duitsland wil dit jaar nog starten met vaccineren. De eerste Britse kreeg al op 8 december een vaccinatie en in het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels bijna 140.000 mensen een prik gehad.

'Liever zorgvuldig dan rap'

Coronaminister Hugo de Jonge is liever zorgvuldig dan rap. 'Er wordt 24/7 gewerkt, maar vaccinaties staan of vallen uiteindelijk niet bij een week eerder beginnen, wel bij een zorgvuldig en veilig verloop. Zorgvuldigheid levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de vaccinatiebereidheid.'

GGD'en melden dat het personeel of de locaties niet het grootste probleem zijn. De bottleneck, aldus de minister, is het op tijd afkrijgen en testen van het IT-systeem, waarin vaccinaties worden geregistreerd. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer en experts reageren verbijsterd over 'dit stroperige proces'.

Bron: ANP MediaWatch / AD