'Iedereen die wil op 1 september volledig gevaccineerd, mogelijk afscheid van maatregelen'

dejonge_nieuws_20210530.png

Voor 1 september 2021 moeten alle volwassenen die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Zorgminister Hugo de Jonge sprak vanmorgen in WNL Op Zondag de verwachting uit dat dat 'moet kunnen'. Als alles volgens plan verloopt, kunnen tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten, dus ook de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand. 'Dat is een heel reëel perspectief.'

'Ik denk dat we dan echt van de meeste maatregelen echt af zijn', zegt De Jonge over 1 september 2021. Volgens hem is dat goed nieuws, omdat dan ook het school- en collegejaar 'op een zo normaal mogelijke manier' kunnen beginnen.

Of dan ook de anderhalve meter niet meer geldt, 'kan ik nog niet zeggen', aldus de bewindsman. Wel denkt hij dat het 'een heel reëel perspectief is' dat de afstandsregel en de mondkapjesplicht tegen die tijd in de ban worden gedaan.

'Plan uitgewerkt voor loslaten huidige coronamaatregelen'

De komende weken wordt een plan uitgewerkt voor de overgang naar deze fase, zegt De Jonge. Want hoewel de nu geldende maatregelen dan niet meer nodig zijn, benadrukt de bewindsman dat we wel op een andere manier met het coronavirus zullen moeten leven.

Het kabinet gaat ervan uit dat vrijwel alle volwassenen die gevaccineerd willen worden, half juli hun eerste prik hebben gekregen. Eerst was dat nog begin juli, maar door leveringsproblemen is die datum iets verschoven.

Per 5 juni worden veel maatregelen al losgelaten en komt Nederland 'feitelijk' uit de lockdown. Op 30 juni wordt de volgende stap genomen, en gaan nog meer coronaregels van tafel.

Openingsplan wordt versneld: dit zijn vanaf 5 juni de nieuwe maatregelen

Vanwege gunstige ontwikkelingen wat infecties en ziekenhuisbezetting betreft, heeft het demissionaire kabinet besloten om een aantal versoepelingen versneld door te voeren. Deze versoepelingen zijn vanaf 5 juni 2021 van kracht:

  • Het bezoekadvies voor thuis gaat naar maximaal 4 personen per dag (kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd);
  • Buiten zijn samenkomsten van groepen bestaande uit maximaal 4 personen toegestaan (of één huishouden, indien de samenstelling van dat huishouden groter is dan vier personen);
  • De horeca mag – ook binnen – open van 06.00 tot 22.00 en er mogen maximaal 4 personen (of één huishouden) aan een tafel zitten;
  • Evenementen zijn mogelijk met vaste zitplaatsen en toegangsbewijzen;
  • Alcohol mag tot 22.00 worden verkocht in plaats van tot 20.00;
  • Het voortgezet onderwijs mag volledig open;
  • Musea, bioscopen en theaters mogen onder voorwaarden de deuren openen;
  • Attractie- en dierenparken mogen onder voorwaarden open, net als sauna'szonnestudio's en wellnesscentra
  • Sporten in groepen is weer toegestaan. Anderhalve meter afstand is niet verplicht. Volwassenen mogen in groepen van maximaal 50 personen samen sporten.

Een uitgebreide toelichting over alle aanstaande versoepelingen lees je op de website van de Rijksoverheid.

Bron: ANP / Rijksoverheid