Iedereen is lifecoach, dus waar vind je deskundige lifecoaching?

21-11-26-lifecoach-coach-lifestyle-life-certificaat-goed-141153302_s.jpg

Niet alleen het aanbod, maar ook de vraag naar lifecoaching of lifestylecoaching neemt toe. Het probleem is dat iedereen zich ‘coach’ mag noemen, omdat het geen beschermd beroep is. Dus hoe zorg je dat je een deskundige coach vindt, in plaats van iemand met mooie praatjes op Instagram? 

Maar eerst: wat doet een lifecoach überhaupt? ‘Een lifecoach ondersteunt je bij het bereiken van jouw eigen levensdoelen’ zegt Miriam Oude Wolbers, bestuurslid van de beroepsorganisatie Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). ‘Vaak speelt zingeving en vitaliteit hierbij een rol.’ Mensen schakelen een lifecoach bijvoorbeeld in als ze twijfelen over hun werk, of over een belangrijke keuze in hun carrière of privéleven. 

‘Eigenlijk willen ze een spiegel: iemand die zonder eigenbelang met ze meedenkt. Een coach gaat je niet adviseren, maar je bewust maken van je belemmerende overtuigingen en deze om te zetten naar gedragsverandering.’

Kijk of een coach is aangesloten bij een beroepsvereniging

Als je een professionele coach zoekt, check dan of die is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Het voordeel daarvan is je ergens verhaal kunt halen mocht er iets misgaan, zegt Oude Wolbers. Beroepsorganisaties voorzien namelijk in een ethische code en een klachtenregeling. 

Er zijn twee grote internationale beroepsorganisaties die zich richten op coaching in de hele breedte: de International Coach Federation (ICF) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). NOBCO is onderdeel van de laatstgenoemde. 

Daarnaast zijn er beroepsverenigingen die zich deels met coaching en deels met andere gebieden bezighouden. Daaronder vallen Noloc, die zich richt op loopbaancoaches en loopbaanbegeleiders; en de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC), bedoeld voor zowel begeleiders als coaches. 

Certificaten voor coaches

Beroepsorganisaties hebben ook een eigen certificering. Daarvoor moet een coach aantonen dat die ervaring heeft en blijft doorleren, bijvoorbeeld door mee te doen aan cursussen en studiedagen. Bovendien moet hij of zij meedoen aan intervisie (cases bespreken met een groep collega’s) en/of supervisie (met een ervaren collega reflecteren op je werk). 

Coaches kunnen een zogenaamde European Individual Accreditation (EIA) aanvragen bij NOBCO/EMCC. Het EIA-certificaat is een stempel van goedkeuring van de beroepsvereniging en geeft tegelijkertijd aan hoe ervaren een coach is. Daarvoor zijn vier niveaus: zo krijgt een coach met één jaar ervaring het stempel Foundation, en de hoogste notering, Master, is voor coaches met minstens zeven jaar ervaring. 

Er bestaat ook een certificaat voor het groeiend aantal coachopleidingen, de European Quality Award (EQA). Oude Wolbers: ‘Dat is een erkenning door de EMCC dat de juiste competenties er worden getraind. Maar dat is meer waar een coach op moet letten, de klant kan beter zoeken op individuele certificering van de coach.’ 

Hoe herken je een goede coach op Instagram?

Zogenaamde coaches delen op Instagram allerlei levenslessen die variëren van scherp advies tot tegeltjeswijsheid. Hoe kies je daar een goede uit? ‘De grootste uitdaging op Instagram,’ waarschuwt Oude Wolbers, ‘is om door alle marketinglagen heen te kijken. Mooie plaatjes wekken vertrouwen op bij mensen. Maar kijk wie erachter zit. Heeft die persoon ook echt opleidingen gedaan? Probeer te ontdekken hoe ervaren iemand is.’ Vraag bijvoorbeeld hoeveel trajecten de coach in kwestie heeft voltooid. En vraag of je een referentie bij iemand anders kunt checken.