Iets meer vega-recepten in supermarkt-kerstmagazines van 2019

kerstmagazine-supermarkt-vegarecept-780.jpg

Vega-recepten maken een iets groter deel uit van het totale aantal recepten in supermarkt-kerstmagazines dan vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie vergeleek de kerstmagazines van elf supermarkten met elkaar. Alle supers doen nu aan vega, zo blijkt - ook de ketens die dat vorig jaar nog helemaal niet deden. Het is daarmee dus voor het eerst dat álle supermarkten opties bieden voor vegetarische kerstdagen.

Grote stappen

Opvallend is wel dat veel winkels die vorig jaar al vega-kerstrecepten hadden, er nu procentueel gezien minder in hun magazine hebben staan. 'Supermarkten die er vorig jaar positief uitsprongen, zoals Albert Heijn, Dekamarkt en Dirk, nemen duidelijk gas terug. Supermarkten die vorig jaar niet of nauwelijks zichtbaar waren met vega-recepten laten zich juist gelden: Jumbo, Aldi, Lidl en Deen zetten allemaal grote stappen,' meldt Wakker Dier.

Vega-in-Kerstmagazines-20191218_WD_780.png
Vega-recepten in supermarkt-kerstspecials: 2018 versus 2019

Uit de analyse blijkt dat het aandeel vega-recepten in de kerstmagazines dit jaar met twee procentpunt is gestegen naar 42,2 procent.

Lees ook Radars polluitslag: Vleeseters én vegetariërs aan het kerstdiner? Zo hou je het gezellig

Vooral veel vega-bijgerechten

Wakker Dier analyseerde ieder recept uit de kerstspecials op de aanwezigheid van vlees of vis. Op het dessert na zijn alle gangen meegenomen: van het ontbijt tot aan het hoofdgerecht. De winst in het aandeel vegetarisch vooral wordt geboekt dankzij een toename van het aantal vegetarische bijgerechten, brunches en high teas. Van de hoofdgerechten heeft 80 procent nog altijd vlees als basis.

Maatschappelijke beweging naar 'minder vlees, meer vegetarisch, minder dierenleed'

Al met al een positieve trend, volgens Wakker Dier. Het vega-aandeel in de supermarkten heeft vaste voet aan de grond gekregen. 'Het glas meer dan halfvol,' zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie. 'De maatschappelijke beweging naar ''minder vlees, meer vegetarisch, minder dierenleed'' is onbetwistbaar. Ook met de kerstdagen.'

Bron: Wakker Dier