Ik ben onregelmatig ongesteld, wat moet ik doen?

Is een onregelmatige menstruatie normaal als je pas net ongesteld bent? Kan onregelmatige ongesteldheid een uiting zijn van een ziekte? En kun je zelf iets doen om je menstruatie regelmatiger te maken? Huisarts Jacqueline Hordijk vertelt je feiten en fabels over onregelmatig ongesteldheid.

Wanneer ben je onregelmatig ongesteld?

Normaal komt de menstruatie elke 21 tot 35 dagen. Het bloedverlies bij de menstruatie duurt dan twee tot acht dagen. Bij onregelmatig bloedverlies is het niet meer duidelijk wanneer de menstruatie begint en eindigt.

Feit of fabel

Als ik een maand niet ongesteld word, is er iets aan de hand
Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo te zijn. De hormonen in je bloed kunnen erg schommelen. Daardoor kan het gebeuren dat de menstruatie eens een maand overslaat. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat er iets ergs aan de hand is.

Als ik pas net ongesteld ben, is een onregelmatige menstruatie normaal
Dat is een feit. In de eerste maanden of soms zelfs jaren, kan de menstruatie heel onregelmatig zijn. Dat is heel normaal.

Onregelmatig ongesteld zijn, kan een uiting zijn van een ziekte
Ja, dat is ook een feit. Meestal komt een onregelmatige ongesteldheid door gewone hormoonschommelingen, maar het kan zijn dat er iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld een soa, een afwijking aan de baarmoedermond, of PCOS. PCOS is een ziekte waarbij er cystes in de eierstokken ontstaan.

Ik kan zelf niets doen om mijn ongesteldheid regelmatiger te maken
Nee, dat is gelukkig niet waar. Ben je onregelmatig ongesteld en heb je daar veel last van, dan kun je bijvoorbeeld eens uitproberen hoe de menstruatie is als je de pil gaat gebruiken.

Als ik onregelmatig ongesteld ben, moet ik meteen naar de dokter
Dat hoeft niet. Je kunt eerst afwachten of de menstruatie na enige tijd weer normaal wordt. Mocht het langer dan drie maanden duren, of heb je wisselende seksuele contacten, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om samen te kijken of er een andere oorzaak is van je klachten.