Ik heb mijn belastingaangifte niet voor 1 mei gedaan, wat nu?

Belastingaangifte_04.05.2020.jpg

De deadline voor de belastingaangifte is voorbij, dus als je je belastingaangifte nog niet gedaan hebt, ben je te laat. Maar wat heeft te laat zijn eigenlijk voor gevolgen? Betekent het dat je je aangifte niet meer kunt doen? Of ben je zelfs verplicht om alsnog aangifte te doen? En misschien wel de belangrijkste vraag: krijg je nu een boete? 

In dit artikel lees je wanneer je verplicht bent om je belastingaangifte te doen en wanneer je een boete kunt krijgen. 

Is belastingaangifte doen verplicht?

Belastingaangifte is voor sommige mensen verplicht, maar niet voor iedereen. De belastingaangifte is verplicht als je een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen. Je krijgt in januari of februari een brief in de brievenbus én in de berichtenbox van mijn.overheid.nl. Als je geen brief in de brievenbus gekregen hebt, maar wel in mijn.overheid.nl, ben je ook verplicht om aangifte te doen. Vaar dus niet blind op de brief, maar check ook altijd de online omgeving. 

Ook als je geen brief in je bus én in mijn.overheid.nl ontvangt, kan het zijn dat je uit eigen beweging aangifte moet doen. Als blijkt dat je meer dan 47 euro moet betalen, ben je verplicht om aangifte te doen.

Ik had aangifte moeten doen, kan het nu nog?

Radar spreekt met Jacco Neleman, persvoorlichter van de Belastingdienst. Hij benadrukt dat het niet gelijk een probleem is als je te laat bent. Je ontvangt eerst een herinnering van de Belastingdienst. De herinnering geeft je nog veertien dagen om je aangifte te doen. Als je de aangifte dan nog niet gedaan hebt, volgt er een aanmaning met een nieuwe termijn. Als je binnen deze termijn aanmaning je aangifte doet, behoud je het recht op een reguliere belastingaangifte. De te betalen of de te ontvangen bedragen blijven even hoog. Ook betaal je nog geen boete. Wel ontvang je de eventuele teruggave pas later. Ga uit van dertien weken na de aangiftedatum.   

Pas als de termijn van de aanmaning verlopen is, krijg je een boete van 385 euro. Als je in voorgaande jaren vaker te laat was, kan de boete oplopen tot 5514 euro. 

Als je helemaal geen aangifte opstuurt, doet de Belastingdienst een schatting van je inkomen. Hierover wordt een aanslag berekend. Bovenop de aanslag moet je de verzuimboete van 385 euro betalen. 

Overige boetes

Als blijkt dat je opzettelijk geen aangifte doet, of als je de aangifte opzettelijk onjuist of onvolledig invult, kan de boete oplopen tot 5514 euro. 

Aangifte doen voor je eigen bestwil

Belastingaangifte doen kan ook een meevaller zijn. Als je niet verplicht bent om aangifte te doen, is het het toch waard om je gegevens in te vullen, vooral als je niet zeker weet of je geld terug krijgt of verliest. Als na het invullen blijkt dat je minder dan 47 euro moet betalen, verstuur je je aangifte niet. Als je minder dan zestien euro terugkrijgt, heeft de aangifte versturen ook geen zin, bedragen onder de zestien euro krijg je namelijk niet terug. De gegevens van je aangifte worden pas opgeslagen als je op versturen drukt.