Ik zweet veel, wat kan ik doen?

Stinkt zweet? Wat is het verschil tussen antitranspirant en antiperspirant? Zweet je in de puberteit het meest? Is zweten besmettelijk? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over zweten.

Ik zweet veel, wat kan ik doen?

Zweten is normaal bij warmte en inspanning. Door het verdampen van zweet raakt je lichaam de extra warmte kwijt. Ook bij spanning en emotie kun je gaan zweten, met name in je gezicht, onder je oksels en in je handpalmen.

Feit of fabel

In de puberteit zweet je het meest
Nee dat is niet juist. Wel is het zo dat er in de puberteit nieuwe zweetklieren ontstaan, vooral bij je lippen, in je oksels, bij je tepels en rond je geslachtsdelen. Het zweet gaat ook anders ruiken, je krijgt een eigen typische lichaamsgeur.

Zweet stinkt niet
Ja, dat is een feit. Zweet is geurloos. Het is wel zo dat huidbacteriën zweet omzetten in stoffen die wel stinken. Zweet stinkt dus soms wel.

Als ik last heb van overmatig zweten, kan ik daar wat aan doen
Dat is moeilijk. Hoe veel en hoe vaak je zweet verschilt per persoon. Daar kun je weinig aan doen. Wel is het belangrijk dat je zorgt voor een goede lichaamshygiëne en regelmatig schone kleren aantrekt.

Wat je eet heeft invloed op je zweet en geur
Op je geur waarschijnlijk niet, maar wel op hoe veel je zweet. Als je warme dranken of alcohol drinkt, of gekruid eten eet, wordt je huid warmer, ga je zweten en raak je dus de extra warmte weer kwijt.

Zweten is besmettelijk
Nee, dat is echt een fabeltje.

Zweten is nuttig
Ja, dat is het zeker. Zweten is een manier van je lichaam om te zorgen dat je lichaamstemperatuur zoveel mogelijk constant blijft. Dat is heel belangrijk voor veel stofwisselingsprocessen in je lichaam.

Het gebruiken van deodorant is slecht voor je
Nee, daar zijn gelukkig geen bewijzen voor. De stoffen die in deodorant zitten, komen voornamelijk op je huid en komen niet in je lichaam terecht.

Wat is het verschil tussen antitranspirant en antiperspirant?
Dat is een belangrijk verschil. Een antiperspirant bevat vaak aluminiumzouten die tijdelijk de uitvoergangetjes van de zweetklieren verstoppen zodat er minder zweet op de huid terecht komt. Een antitranspirant bevat vaak alcohol en een parfum die de vieze geur van zweet wat maskeert.

Dit artikel komt uit mei 2018 en is op 18 juni 2020 geactualiseerd.