Illegale advertenties voor Russisch vaccin in Nederland

20:04 vaccin.jpg

De makers van het Russische Spoetnik-V-vaccin adverteren in Nederland op Twitter voor hun eigen middel tegen Covid-19. Ze verspreiden daarbij halve waarheden over concurrenten, meldt de Volkskrant.

Bij Nederlandse Twittergebruikers duikt sinds kort prominent de suggestie op om het account te volgen van het Russische vaccin. Achter het account zit een investeringsfonds in handen van de Russische regering dat Twitter betaalt om de aanbeveling te verspreiden.

Leugens over registratie en bijwerkingen

Op het Twitteraccount @sputnikvaccine (327.000 volgers) verschijnen voornamelijk in het Engels berichten over leveringen van 'het eerste geregistreerde vaccin tegen Covid-19.' Ook worden mogelijke bijwerkingen beschreven van concurrerende vaccins. Bij de advertentie wordt wel vermeld dat ervoor is betaald.

'Verboden reclame te maken voor ongeregistreerde geneesmiddelen'

De advertentie is een overtreding van de Nederlandse wet, zegt Frederik Schutte, secretaris van de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), omdat adverteren voor geneesmiddelen die niet vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist hier verboden is. Ook is het Russische vaccin nog in beoordeling bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en dus niet officieel geregistreerd. Reclame maken voor ongeregistreerde geneesmiddelen is eveneens bij wet verboden.

Bron: ANP MediaWatch