Illegale dierenhandel vanaf nu anoniem te melden

illegale-dierenhandel-18102018.jpg

Nederlandse opsporingsautoriteiten beginnen donderdag samen met M. (Meld Misdaad Anoniem) een campagne tegen de illegale internationale dierenhandel. Doel is om mensen die binnen de dierenhandel werken hun kennis of vermoedens van illegale praktijken anoniem te laten melden.

Ze horen of zien volgens de politie, NVWA en het Openbaar Ministerie vaak waar en wanneer illegale dieren worden aangeboden of onder welke naam. Die wetenschap kunnen ze voortaan anoniem kwijt bij M. via het nummer 0800-7000 of via de website.

Papieren in praktijk vaak vervalst

Volgens de opsporingsinstanties wordt ook in Nederland illegaal gehandeld in beschermde wilde dieren en planten. Daarmee wordt veel geld verdiend. Zo komen reptielen, amfibieën, vogels, zoogdieren en koraal via verborgen kanalen terecht bij liefhebbers in de huiskamer. Ze lijken op papier legaal gevangen genomen, gefokt of anderszins meegenomen, maar in de praktijk zijn de papieren vaak vervalst. Dieren worden veelal onder slechte omstandigheden vervoerd en overleven lang niet altijd het transport.

Anoniem bijdragen aan het behoud van de natuur

Rob de Rijck, landelijk officier van justitie op milieugebied en belast met de opsporing van de zogenoemde wildlife crime, zegt dat meldingen van getuigen onmisbaar zijn om misstanden in het vizier te krijgen. 'We snappen echter dat de handel actief is in een klein circuit en dat mensen die misstanden signaleren daarom liever anoniem blijven. M. is voor hen een veilig vangnet. Mensen kunnen hiermee er echt aan bijdragen dat de natuur niet onherstelbaar wordt aangetast.'

De campagne wordt bekostigd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ondersteund door het Wereld Natuur Fonds.

Bron: ANP