Illegale downloaders kunnen schuld niet afschuiven op huisgenoten

illegaal-downloaden-films-18102018.jpg

Iemand die illegaal bestanden downloadt van het internet, kan niet de schuld op een ander gezinslid of huisgenoot afschuiven. Het Europees Hof heeft donderdag bepaald dat je zo niet onder je straf uit kan komen.

Het oordeel is afkomstig uit een Duitse rechtszaak aangespannen door een uitgeverij. De verdachte zegt niet aansprakelijk te zijn voor het illegaal downloaden van een audiobook, omdat er meerdere mensen in het huis wonen. Het Europese Hof is het hier niet mee eens. Wil de verdachte in dit geval aantonen dat zijn huisgenoot of gezinslid schuldig is dan moet hij dat kunnen aantonen.

Het oordeel van het Europees Hof wordt doorgegeven aan de Duitse rechter. Doordat het Hof deze uitspraak doet, ontstaat een precedent voor soortgelijke zaken in de toekomst.

Tot op heden ongestraft downloaden in Nederland

Binnen Europa is het niet toegestaan om films en series uit illegaal verkregen bron te downloaden. In Nederland word je hier tot op heden nog niet voor vervolgd. Wel verzamelt Dutch Filmworks IP-adressen, om eventueel in de toekomst illegale downloaders voor de rechter te slepen.

Bron: ANP