Import Mexicaans paardenvlees gestopt

paarden-mexixo800.jpg

Radar liet in 2014 zien hoe slecht de transport- en slachtsituaties zijn van de paarden die op ons bord terechtkomen. De uitzending had effect. Veel supermarkten en snackfabrikanten besloten om geen paardenvlees uit Midden- en Zuid Amerika meer te gebruiken.

Dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals meldt nu dat de Europese Unie stopt met het importeren van  paardenvlees uit Mexico. Enkele Mexicaanse slachthuizen slachten veel minder of geen paarden meer. Een slachthuis in Mexico wordt zelfs gesloten.

Argentinië

Ook de import van paardenvlees uit Argentinië is met meer dan zestig procent teruggelopen ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook zijn een aantal supermarkten gestopt met de import uit dit land, net als snackfabrikant Mora.

'Onacceptabel'

Lesley Moffat, directeur van Eyes on Animals, is blij dat consumenten en fabrikanten een sterk signaal hebben afgegeven aan de producenten en handelaren in paardenvlees afkomstig uit Midden- en Zuid Amerika. Moffat: 'Het is onacceptabel dat paarden niet of nauwelijks beschermd worden door deugdelijke regels omtrent transport en slacht. Ook de onzorgvuldigheid met medische dossiers, waardoor ongeschikt vlees in de menselijke voedselketen terecht komt, is voor ons onacceptabel.'

Schokkende beelden

Diverse dierenrechtenorganisaties hebben onderzoek gedaan naar de herkomst van paardenvlees. Radar besteedde hier in maart 2014 aandacht aan. In de uitzending was te zien dat paarden bedoeld voor de slacht zeer slecht behandeld worden. Er zijn beelden van zowel het transport naar de slachterijen, als de situatie op verzamelstations, de grens stations en in sommige gevallen de slachterijen zelf.

Bron: Radar / Eyes on Animals