In beroep gaan tegen een verkeersboete – hoe werkt dat?

boete_11.42.58.jpg

Je hebt een verkeersboete ontvangen, maar je bent het er niet mee eens. Wat doe je dan? Radar legt uit hoe je in beroep kunt gaan tegen een verkeersboete.

Je kunt zowel online als schriftelijk in beroep gaan.

Online in beroep gaan

Vanuit het Digitaal Loket Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kun je in beroep gaan tegen je opgelegde verkeersboete. Direct nadat je bent ingelogd met je DigiD, zie je de openstaande en afgehandelde beschikkingen. Ook je verkeersboetes, gegevens van de overtreding en eventuele flitsfoto's kun je hier vinden. Als je in beroep gaat tegen je boete, word je rechtstreeks doorgestuurd naar het Digitaal Loket Verkeer van het Openbaar Ministerie.

Bekijk ook het filmpje met een uitleg over digitaal in beroep gaan.

Schriftelijk in beroep gaan

Als je schriftelijk in beroep wil gaan, kun je een bezwaarschrift sturen naar Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Een bezwaarschrift is een brief, waarin de volgende dingen duidelijk vermeld moeten staan:

  • Je naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geboorteplaats
  • De reden waarom je het niet eens bent met je bekeuring
  • Je IBAN
  • De datum waarop je het bezwaarschrift ondertekent
  • Je handtekening

Het is belangrijk dat je een kopie meestuurt van de boete waartegen je bezwaar maakt. Mocht je geen boete hebben ontvangen, omdat je die al hebt betaald aan de politie, dan kun je een kopie van het proces verbaal meesturen.

Het bezwaarschrift dien je binnen zes  weken na de verzenddatum van de boete te sturen naar:

Parket CVOM

Unit Mulder

Postbus 50.000

3500 MJ Utrecht

Lease- of bedrijfsauto

Je kunt ook bij het Digitaal Loket CJIB terecht als je een boete ontvangt die op naam staat van je leasemaatschappij of van je bedrijf. Als je inlogt met je DigiD, moet je gebruik maken van de optie 'extra controle via sms'. Als je nog niet over de sms-controle beschikt, kun je dat instellen op digid.nl.* Vervolgens kies je in de rechter kolom van het Digitaal Loket voor 'Beschikkingen zoeken'.

*Hoe je de extra sms-controle instelt lees je hier. Je ontvangt vervolgens een brief (dit kan enkele dagen duren) met een activeringscode. Wanneer je deze code hebt ingevuld is de sms-dienst ingeschakeld.


*Hoe je de extra sms-controle instelt lees je hier. Je ontvangt vervolgens een brief (dit kan enkele dagen duren) met een activeringscode. Wanneer je deze code hebt ingevuld is de sms-dienst ingeschakeld.

Wanneer heeft het zin om in beroep te gaan?

Het heeft vooral zin om in beroep te gaan als je beschikt over bewijsmateriaal, vertelt Ernst Koelman, woordvoerder van het CVOM. Bewijsmateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit foto’s en documenten.

Als je wilt dat de boete wordt kwijtgescholden, moet je wel een goede reden hebben. Koelman: 'Je hebt bijvoorbeeld iemand naast je in de auto zitten die zwaargewond is. De ambulance laat even op zich wachten, dus je rijdt te hard om zo snel mogelijk bij het ziekenhuis te zijn. Als je kunt aantonen middels een ziekenhuisverklaring dat je te hard reed, omdat je een zwaargewond persoon naast je had zitten, kan het zijn dat de boete wordt vernietigd.'

Het is volgens Koelman raadzaam om via het Digitaal Loket CJIB foto's te bekijken. 'Stel, je broer heeft een keer je auto geleend. Je ontvangt een boete, omdat er te hard is gereden op de A2, terwijl je niet op de A2 bent geweest. Daarom wil je misschien in beroep gaan. Op de foto’s kun je zien dat het echt jouw auto is die is geflitst.'

Als de officier van justitie besluit dat je de boete moet betalen en je bent het daar nog steeds niet mee eens, kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Je beroepschrift wordt pas in behandeling genomen als je het boetebedrag en de administratiekosten hebt betaald.

Bron: YouTube / CJIB