In de uitzending: Buitenlandse tv's | Fysio voor COPD-patiënten

Maandag in Radar: COPD-patiënten krijgen minder vergoeding voor fysiotherapie. En: een buitenlandse tv binnenkrijgen als je bij bol.com bestelt, hoe kan dat? Verder: huishoudelijke hulp komt niet meer opdagen terwijl je ziek bent.

Minder vergoeding fysio voor COPD-patiënten heeft grote gevolgen

Het aantal behandelingen fysiotherapie waar COPD-patiënten vergoedingen voor krijgen is sinds kort teruggeschroefd. COPD is een ernstige longaandoening, gepaard met ontzettend veel benauwdheid. De vergoeding is aangepast op advies van het Nederlands Zorginstituut. Volgens die instantie is het niet wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie op de lange termijn en met een hogere frequentie helpt bij COPD-patiënten.

Martin Keesenberg van de Vereniging Fysiotherapie en Wetenschap deed daar een jaar lang onderzoek naar en vergeleek de ontwikkelingen van 281 patiënten met ernstige COPD. Hij splitste de groep op in tweeën; de ene helft kreeg een keer in de week fysiotherapie en de andere helft twee keer. Zijn conclusie: de patiënten met minder fysiotherapie krijgen eerder longontsteking, gebruiken meer medicatie en worden eerder opgenomen in het ziekenhuis.

Waarom wordt de vergoeding voor het aantal behandelingen fysiotherapie dan toch minder?

Problemen met buitenlandse tv's

Je koopt een nieuwe televisie via bol.com. Wanneer je de doos opent, blijkt er geen Nederlandstalige handleiding bij te zitten. En wanneer je de tv wil aansluiten, krijg je meldingen waar je niks van begrijpt.

Navraag leert dat je geen Nederlands, maar een Hongaars model hebt. Hoe kan dit?

Al maanden zonder huishoudelijke hulp terwijl je ziek bent

Al 18 jaar krijg je huishoudelijke hulp via je gemeente omdat je ziek bent. Dan ontvang je een brief van de gemeente dat je een formulier moet invullen om de huishoudelijke hulp te verlengen. Je huidige contract eindigt namelijk bijna. Maar vervolgens wordt het stil en komt de huishoudelijke hulp niet opdagen.

Maandenlang zit je in een vies huis en het lukt maar niet om door te dringen tot de gemeente of de instelling die voor de gemeente de zogenaamde Wmo uitvoert. Radar duikt er in.

Dit en meer in Radar, maandag 17 februari om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1