In elke lesauto een navigatiekastje

Ze zijn nog niet verplicht, maar navigatiekastjes zijn al behoorlijk gemeengoed in lesauto's. Per 1 september zijn rijschoolhouders verplicht in elk van hun auto's een navigatiesysteem te hebben.

9 op de 10 lesauto's heeft een dergelijk systeem in de auto, al dan niet ingebouwd, aldus een woordvoerder van branchevereniging Bovag. Bij de organisatie zijn 1000 grotere rijscholen aangesloten. In totaal zijn er in Nederland 6000.

In het dagelijks verkeer hebben veel mensen een navigatiesysteem in hun auto. Bovag: ,,Tegenwoordig worden bijna alle nieuwe auto's ermee afgeleverd. En als hij niet is ingebouwd hebben veel mensen wel zo'n kastje in de auto.''

Dat rijschoolhouders de systemen moeten voeren in lesauto's, waarvan er ongeveer 12.000 in Nederland rondrijden, is dan ook een logische stap. ,,Je moet leren je aandacht te verdelen tussen het volgen van de aanwijzingen en het letten op de weg'', aldus de zegsman. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) valt hem bij: ,,Ze moeten kunnen leren hoe ze in de praktijk met een navigatiesysteem omgaan.''

De twee woordvoerders verwachten een soepele invoering. Van leerlingen wordt al sinds 2008 verwacht dat ze zelfstandig een route kunnen rijden. De navigatiesystemen helpen daarbij. ,,Dus niet meer aanwijzingen van een examinator als 'hier links, hier rechts, bij deze rotonde driekwart'', aldus de zegsman van de Bovag. Een leerling krijgt een eindpunt, voert deze in in het navigatiesysteem, dat aanwijzingen geeft tot een eindpunt is bereikt. Overigens is een examinator niet verplicht om het kastje daadwerkelijk te gebruiken bij een examen.

Bron: ANP