In opspraak geraakte borstimplantaten met ruw oppervlak niet verboden

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er onvoldoende bewijs voor een verband tussen borstimplantaten met een ruw oppervlak en een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ziet af van een verbod op de borstprotheses met een ruw oppervlak.

Volgens Bruins kleven aan elk implantaat risico's. 'Een verbod op ruwe implantaten zou de zorgen niet wegnemen en leidt zelfs tot nieuwe problemen, bijvoorbeeld doordat vrouwen een preventieve ingreep uitstellen of kiezen voor een behandeling in het buitenland.'

Het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten is veel hoger dan eerder gedacht, meldden Radar en Trouw in april. Uit cijfers die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) leverde bleek dat dat ruim 60% hoger is dan eerder bekend was.

Frankrijk ging in april over tot een verbod op alle borstimplantaten met ruw oppervlak, macrogetextureerd en polyurethaan coating, vanwege dat verhoogde risico op lymfeklierkanker, BIA-ALCL. Daarop deden het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek naar de implantaten. Die concludeerden dus dat er onvoldoende bewijs is voor een verband. Volgens het RIVM is de kans op de zeldzame kankervorm overigens wel aannemelijk bij implantaten van het merk Allergan (type Biocell). Dat implantaat is eind 2018 al van de markt gehaald.

Voor vrouwen die al implantaten van het merk Allergan hebben, en bij wie door de arts wordt vastgesteld dat verwijderen een medische noodzaak is, wordt de behandeling vergoed. De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chrirugen (NVPC) gaat de naar schatting ruim 60.000 vrouwen met Allergan-Biocell implantaten op korte termijn actief benaderen.

Bruins spreekt over een dilemma

De minister zegt de afgelopen weken veel berichten te hebben ontvangen van vrouwen die zich zorgen maken over de implantaten, maar ook van mensen en organisaties die juist hopen dat de implantaten beschikbaar blijven. 'Dat stelde mij voor een dilemma: een verbod op ruwe implantaten zou het op zich al uiterst kleine risico op deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker verder beperken, maar daarmee is de onrust niet weg', aldus Bruins.

De minister zegt verder dat er strengere regels komen voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen. Vrouwen moeten al verplicht worden voorgelicht over de risico's en alternatieven, maar dat moet voortaan ook expliciet worden vastgelegd. Een operatie mag pas plaatsvinden als de arts en patiënt een overeenkomst hebben getekend. Bruins wil ook meer aandacht voor nazorg, en vrouwen kunnen zich periodiek laten controleren.

Implant Files

De onrust rondom implantaten is ontstaan na publicaties rondom de Implant Files. De Implant Files is een internationaal onderzoek op initiatief van Radar en dagblad Trouw naar het toezicht op implantaten. Daaruit bleek de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen. Heb jij binnenkort een gesprek met je dokter over een implantaat? Gebruik deze checklist om je voor te bereiden.

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over implantaten, en heb je de Radarapp geïnstalleerd? Volg dan de onderwerpen die je hieronder ziet staan door op het plusje te klikken.