background branding

In twintig minuten per week fit: kan dat echt?

Helemaal fit met een enkele training per week van slechts twintig minuten. Dat belooft sportschool fit20 en voor mensen met weinig tijd klinkt dat waanzinnig, maar kan het echt?

Voor drukke mensen zou de trainingsmethode van fit20 een uitkomst kunnen zijn. Omkleden en douchen zou niet nodig zijn, je zou niet zweten en je kan zelfs trainen in je (mantel)pak. Met zo'n sessie van twintig minuten trainen zou je ook nog eens helemaal fit zijn voor de rest van de week.

Wat zegt de deskundige?

Sportarts Guido Vroemen gelooft er niet in. 'In twintig minuten kan je nooit je hele lichaam verbeteren. De HIT, High Intensity Training, kan wel werken, maar niet als je hem maar eens per week doet. Tenzij je zo'n slechte conditie hebt dat alles wat je doet al winst is.'

Vroemen vindt een pak of mantelpak ook geen geschikte kleding om in te sporten. 'Dat is gewoon een marketingpraatje.'

Claim cardiotraining niet juist

Ook claimt fit20 dat door hun methode cardiotraining niet nodig is. 'Door spieren zwaar te trainen hebben zij meer zuurstof nodig. Het hart zal harder pompen om zuurstofrijk bloed naar de spieren te krijgen. Omdat je bij fit20 je spieren correct traint, volgt je hart vanzelf. Je hoeft dus geen extra cardiotraining te doen!' Deze claim is volgens sportarts Vroemen niet juist. 'Daarvoor is echt langere training nodig.'

Hoe veel moet je wél trainen?

Vroemen raadt aan om minimaal twee tot drie keer per week te trainen om je conditie te verbeteren. Met een enkele training per week kan je je conditie behouden.

Reactie fit20

In een reactie laat de directeur van fit20 aan Radar weten dat 'veel mensen zich sterker en fitter voelen door de High Intensity Training in een gekoelde ruimte'. 'Dat positieve effect is in veel wetenschappelijke onderzoeken en publicaties vastgesteld. Onze 16.000 klanten onderschrijven dat.' De uitgebreide reactie van fit20 is hier te lezen.

Meer over