background branding

'Inbrekers markeren huizen met witte streep' blijkt hoax te zijn

witte-streep-inbrekers-18072020.jpg

Tref je een witte streep aan op je huis? Haal deze dan direct weg, waarschuwt de Politie Woerden via Facebook. Deze streep zou zijn gemaakt door inbrekers. Radar deelde de waarschuwing, om er kort daarna achter te komen dat het om een hoax ging. Het verhaal klopt dus niet. 

In het Facebookbericht stelt de Politie Woerden dat inbrekers op verschillende huizen een witte streep hebben achtergelaten. Daarbij geeft de politie het dringende advies om de streep te verwijderen. 'De exacte betekenis van de strepen weten wij niet, maar het is in ieder geval erg verdacht', schrijft de politie. 

Eeuwenoud broodjeaapverhaal

Peter Burger, wetenschappelijk onderzoeker naar nepnieuws, ontkracht de waarschuwing van de politie via Twitter. 'Daar is het oude broodje aap weer over de inbrekers die geheime tekens op je gevel zetten', schrijft hij. 

In een artikel uit 2016 in het AD legt Peter Burger meer uit over de hoax. 'Er is nog nooit een inbreker ontdekt die zo'n teken neerzette. In heel West-Europa circuleren al decennia­lang dit soort berichten', zegt hij. 

Maar waar komt die streep dan vandaan? 'Iemand die als grap tekens heeft gezet. Of, zoals in andere plaatsen: glazenwassers, kabelleggers of werklui die onschuldige tekens achterlaten.' 

Update 19 juli - Politie komt met rectificatie

Uiteindelijk heeft de Politie Woerden de waarschuwing ingetrokken. 'Wij werden door de gemeente Woerden gebeld en zij vertelden ons dat de strepen neergezet zijn door een bedrijf die kabels moet gaan trekken. In ons enthousiasme hebben wij te voorbarig een bericht opgesteld', schrijft de Politie Woerden op Facebook. 

Bekijk hieronder de post van de Politie Woerden. 

Bekijk op Facebook

Meer over