Independer: rechtsbijstand vaak niet nuttig tijdens coronacrisis

20200410 rechtsbijstand.jpg

Verzekeringsvergelijker Independer heeft de afgelopen weken een sterke toename in de interesse in rechtsbijstandverzekeringen waargenomen op zijn website. Het bedrijf speculeert dat mensen zich willen indekken als ze in zwaar weer komen door de coronacrisis, maar verwacht dat velen er weinig aan zullen hebben.

Vooral zogenaamde inkomensmodules van rechtsbijstandverzekeringen zijn de laatste tijd sterk in populariteit gegroeid. Independer geeft aan dat te begrijpen, maar wil consumenten wel waarschuwen dat ze er mogelijk minder aan hebben dan ze verwachten.

Controleer of de verzekering bij jouw wensen past

De rechtsbijstandverzekering kan uit verschillende modules bestaan, zoals Consument, Wonen of (Werk en) inkomen. Houd er rekening mee dat je niet gesteund wordt bij kwesties die buiten de door jou afgenomen modules vallen.

Rechtsbijstandverzekering vaak niet direct inzetbaar

Een aantal verzekeringen hanteren een beleid dat ze niet meteen na afsluiten ingezet kunnen worden. Door die wachttijd heb je mogelijk niets aan je verzekering als je over een maand ontslagen wordt. Verder word je ook niet geholpen bij een conflict dat al liep voordat je de verzekering afsloot.

Niet altijd gedekt voor corona

Volgens Independer is er al een verzekeraar die conflicten rond corona beschouwt als 'onvoorzien' en in dergelijke situaties weigert uit te keren. Ook komt het door de coronacrisis steeds vaker voor dat je niet in je recht staat, omdat dit wordt gezien als een 'buitengewone omstandigheid'.

Overmacht

In het geval van een buitengewone omstandigheid kan een werkgever of bedrijf toezeggingen of betalingen niet meer nakomen of worden producten later geleverd dan is afgesproken in de koopovereenkomst. In dit geval kunnen ze zich beroepen op overmacht en kan een rechtsbijstandjurist weinig meer voor je betekenen.

Bron: Independer