Inflatie daalt naar 0,1 procent

inflatie.jpg

De Nederlandse inflatie is in september gedaald naar 0,1 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In augustus waren goederen en diensten voor consumenten nog 0,2 procent duurder dan een jaar eerder.

De prijsontwikkeling van kleding en schoenen had in september een verlagend effect op de inflatie. Kleding en schoenen waren 1,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkeling van bungalowparken had een neerwaarts effect op de inflatie. Daarentegen had de prijsontwikkeling van autobrandstoffen een verhogend effect, aldus het statistiekbureau.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, kijkt het CBS ook naar de inflatie zonder deze productgroepen. Volgens deze maatstaf daalde de inflatie in september naar 0,4 procent. In augustus was dit 0,8 procent.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode namen de consumentenprijzen vorige maand af, van 0,1 procent in augustus naar min 0,1 procent in september. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,4 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland onder het niveau van de eurozone.

Bron: ANP

Meer over