'Informatie over bijwerkingen Mexicaanse griepvaccin achtergehouden'

mexicaanse-griep21092018.jpg

Farmaceut GSK heeft informatie over een groot aantal ernstige bijwerkingen van het vaccin Pandemrix achtergehouden. Dit in de periode dat wereldwijd tientallen miljoenen mensen het vaccin kregen tegen de Mexicaanse griep. De NOS meldt dit op basis van een artikel van de British Medical Journal (BMJ)

De informatie stond in interne stukken van GSK en werd openbaar bij een proces in de Verenigde Staten. Pandemrix zou narcolepsie kunnen veroorzaken. De farmaceut en de Ierse gezondheidsautoriteiten worden aangeklaagd omdat zij op de hoogte zouden zijn geweest van de problemen van het vaccin. 

Eind november 2009 kwamen er bij de fabrikant al meer dan 1100 meldingen binnen over ernstige bijwerkingen van het vaccin. De anafylactische shock, een heftige allergische reactie, zou 150 keer zijn voorgekomen. Ook zouden er tientallen mensen zijn overleden. 

Nederland

In Nederland zijn tussen 2009 en 2010 een half miljoen kinderen gevaccineerd. Het ging hierbij om kinderen van tussen de 6 maanden en 4 jaar oud. Bij bijwerkingencentrum Lareb zijn 3754 meldingen binnengekomen, waarvan 137 door het instituut als ernstig zijn beoordeeld.

Een tiental Nederlandse kinderen zou als gevolg van Pandemrix narcolepsie hebben gekregen. Ondanks een gebrek aan onomstotelijk bewijs heeft de Nederlandse regering in de begroting voor 2019 vijf miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag is bedoeld voor eventuele schikkingen met slachtoffers. De aansprakelijkheid van de regering is nog niet erkend. 

Alternatief Arepanrix

Wereldwijd traden er per miljoen vaccinaties met Pandemrix 76 keer heftige bijwerkingen op. Arepanrix, een vrijwel identiek vaccin, leidde tot beduidend minder problemen. Het alternatief werd in andere delen van de wereld veel gebruikt. 

Bron: NOS