ING: 'Geen rente meer voor kleine, particuliere spaarders vanaf 1 januari 2022'

ing_spaarrente_20211126.png

Particuliere klanten van ING met een saldo tot 100.000 euro krijgen vanaf 1 januari 2022 geen rente meer over het saldo op hun spaarrekening. De bank laat weten dat de spaarrente voor deze groep klanten wordt verlaagd van 0,01 procent naar 0,00 procent, oftewel niets. In een verklaring stelt ING dat de wijziging 'een gevolg is van marktomstandigheden, ontwikkelingen van de marktrente en spaargedrag van klanten.'

Daarnaast voert ING als reden aan dat het spaargedrag de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd. Wegens corona zijn zowel particulieren als zakelijke klanten veel meer gaan sparen, en vanuit beide groepen is de vraag naar leningen juist gedaald, aldus de bank.

Wat heeft dat precies voor invloed op deze wijziging? Sinds september 2019 zijn banken verplicht om het overschot aan spaargeld te stallen bij de Europese Centrale Bank. Daar betalen banken momenteel 0,5 procent negatieve rente over. Met andere woorden, het kost de bank geld om het spaargeld te stallen. En dat wordt doorberekend aan klanten.

Eerder al negatieve rente voor vermogende klanten

Overigens waren meer vermogende klanten met een spaarsaldo van meer dan 100.000 euro sinds 1 juli 2020 al aan de beurt: zowel de Rabobank als de ING brachten deze klanten vanaf die datum een negatieve rente van 0,5 procent in rekening. 

Voor klanten met een lager saldo was ABN AMRO de eerste bank die het rentepercentage op nul zette. Dat gebeurde in januari 2020. RTL Nieuws weet te vertellen dat de andere twee grote banken van Nederland – de Rabobank en ASN – vooralsnog wél een rentepercentage van 0,01 procent hanteren, al spreken ze wel de verwachting uit dat het maar de vraag is hoe lang dat nog zo blijft.

Lees hier de volledige verklaring van ING

ING heeft op de website een verklaring geplaatst met betrekking tot deze wijziging. Deze kun je hieronder lezen.

ING past rente aan voor particuliere klanten

Per 1 januari 2022 past ING de rente aan voor particuliere klanten. Particuliere klanten ontvangen dan geen rente meer over saldo’s tot en met € 100.000 per rekening. Dit is nu nog 0,01%.

Zakelijke klanten ontvangen al langere tijd geen rente meer tot  en met € 100.000. De wijziging is een gevolg van marktomstandigheden, ontwikkelingen van de marktrente en spaargedrag van klanten.

Verandering in spaargedrag

De afgelopen jaren is het spaargedrag behoorlijk veranderd, onder andere door de gevolgen van Covid zijn consumenten en bedrijven meer gaan sparen. Tegelijkertijd is de vraag naar leningen door bedrijven en consumenten de afgelopen jaren beperkt geweest.

Lagere renteomgeving

Spaargeld vormt voor banken een belangrijke financieringsbron voor de leningen die ze verstrekken aan bedrijven en particulieren. Door de lagere renteomgeving is dat in de afgelopen jaren tegen een gemiddeld steeds lager rentepercentage gebeurd.

Om er voor te zorgen dat klanten altijd hun spaargeld kunnen opnemen, leent een bank echter niet al het spaargeld voor een langere periode uit. Een deel van het spaargeld wordt uitgezet op de geld- en kapitaalmarkt.

Door de marktomstandigheden wordt een steeds groter deel bij centrale banken zoals de ECB uitgezet, die daar een negatieve rente over rekenen. ING en andere banken berekenen deze ontwikkelingen door in hun tariefstelling.

Bron: ING / RTL Nieuws