Inholland wil diploma's ongeldig verklaren
Hogeschool Inholland wil 63 diploma's ongeldig laten verklaren. Het gaat om diploma's die zijn uitgereikt in de periode 2007-2009 en die volgens de Inspectie van het Onderwijs niet voldoen aan de wettelijke kwaliteitsnormen. Voorzitter Doekle Terpstra heeft donderdag een bericht in de krant Spits hierover bevestigd.
Volgens hem krijgen de gedupeerde studenten geen schadevergoeding. Wel mogen ze gratis aanvullende lessen volgen en opnieuw examen doen. Als het aan Terpstra ligt, mogen de studenten het onderwijs ook bij andere scholen volgen, als ze dat willen.
Het is volgens Terpstra helemaal niet zeker of het juridisch mogelijk is de diploma's in te trekken. Volgens hem komt een team van topjuristen donderdag bijeen om te onderzoeken of het kan. ,,Maar ze verschillen al over de vraag of het duidelijk in de wet staat.''
Terpstra heeft vorige week met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Ondewijs overlegt over het plan. Ze zijn het samen roerend eens, aldus de Inholland-voorzitter. Ze willen bereiken dat iedereen die een Inholland-diploma onder ogen krijgt, weet dat het papier waarde heeft. ,,Daarom willen we de diploma's die niet aan de eisen voldoen, van de markt halen'', zegt Terpstra.
De situatie is voor de betrokken studenten ,,buitengewoon pijnlijk'', erkent hij.
Volgens de PvdA moet Hogeschool Inholland de gedupeerde studenten hun collegegeld terugbetalen. Daarvoor heeft de PvdA pleit donderdag gepleit, in reactie op plannen van Inholland om een zestigtal diploma's ongeldig te laten verklaren. De Tweede Kamer nam in 2007 al een motie aan om een 'niet-goed-geld-terug-regeling' in te voeren voor het hoger beroepsonderwijs.
De PvdA vindt dat VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs die motie snel moet uitvoeren.
Studenten zouden in aanmerking moeten komen voor teruggave als ze kunnen aantonen dat het onderwijs onder de maat is (geweest). Bij Inholland heeft de Inspectie voor het Onderwijs kortgeleden na onderzoek geconstateerd dat de kwaliteit van het onderwijs zeer te wensen overliet.
Bron: ANP