Inkomen of leefsituatie veranderd? Check je recht op toeslagen!

toeslagen-recht-checken-15102020.jpg

Met zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget kun je financiële ondersteuning krijgen vanuit de overheid. Of je recht hebt op (één van) deze toeslagen hangt af van bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen en je woonsituatie. Mocht hierin iets veranderen, is het verstandig om deze wijziging direct door te geven bij de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar geld moet terugbetalen, of dat je juist toeslagen misloopt.

Ben je meer of minder gaan verdienen? Heb je een kind gekregen? Of ben je gaan samenwonen? Dit zijn allemaal gebeurtenissen die invloed hebben op je recht op toeslagen.

Het is van belang om deze wijzigingen zelf direct door te geven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt je namelijk niet op de hoogte van je veranderde recht op een toeslag. Als je bijvoorbeeld zorgtoeslag ontvangt en je gaat meer verdienen, kan het zijn dat je hierdoor geen recht meer hebt op deze toeslag. De Belastingdienst blijft je dit wel uitbetalen, tenzij je het zelf stopzet. Dit kan voor vervelende verrassingen zorgen aan het eind van het jaar, als blijkt dat je al die onterecht ontvangen toeslag moet terugbetalen. 

Heb ik recht op toeslagen?

De vier verschillende toeslagen hebben allemaal andere voorwaarden. Hieronder vind je de belangrijkste voorwaarden per toeslag in 2020.

Zorgtoeslag: 

  • Je inkomen mag niet hoger zijn dan 30.481 euro per jaar. Als je een toeslagpartner hebt mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan 38.945 euro. 
  • Je vermogen mag niet hoger zijn dan 116.613. Als je een toeslagpartner hebt mag het gezamenlijke vermogen niet hoger zijn dan 147.459 euro.
  • Meer over de voorwaarden van zorgtoeslag

Huurtoeslag:

  • Je huurt een zelfstandige woonruimte waar je ook staat ingeschreven.
  • Jij of een andere huurder is 23 jaar of ouder: je betaalt niet meer dan 737,14 euro per maand aan huur en servicekosten.
  • Alle bewoners zijn tussen de 18 en 23 jaar: je betaalt niet meer dan 432,51 euro per maand aan huur en servicekosten.
  • Je vermogen is maximaal 30.846 euro. Als je een toeslagpartner hebt mag het gezamenlijke vermogen maximaal 61.692 euro zijn. 
  • Hoe hoog je inkomen mag zijn is afhankelijk van de huur, je leeftijd en je woonsituatie. Op deze pagina vind je in tabellen wat je (gezamenlijk) maximaal mag verdienen
  • Meer over voorwaarden van huurtoeslag

Kinderopvangtoeslag:

  • Je hebt een kind dat naar de kinderopvang gaat.
  • Jij én je partner werken, volgen een opleiding of een traject naar werk.
  • Je betaalt een deel van de kinderopvang zelf, dit is de eigen bijdrage. 
  • Meer over de voorwaarden van kinderopvangtoeslag.

Kindgebonden budget:

  • Je hebt een kind van onder de achttien jaar.
  • Je ontvangt kinderbijslag.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Hoe hoog het inkomen mag zijn, hangt af van de samenstelling van het gezin. 
  • Meer over de voorwaarden van het kindgebonden budget.

De Belastingdienst heeft een tool waarmee je van de vier toeslagen kunt zien of je er recht op hebt; die vind je via onderstaande link.

Heb ik recht op toeslagen?

Wat is een toeslagpartner? En hoe weet je of je een toeslagpartner hebt? Dat lees op de site van de Belastingdienst

Welke wijziging moet ik doorgeven aan de Belastingdienst?

Een verandering in je inkomen moet je direct doorgeven aan de Belastingdienst, net als wanneer je gaat samenwonen met je partner. Maar er zijn ook dingen die de Belastingdienst van andere instanties binnenkrijgt, zoals wanneer er iemand is overleden. Ook voor het kindgebonden budget hoef je niets te doen; dit krijg je automatisch als je er recht op hebt. 

Op deze kun je vinden welke wijzigingen je zelf door moet geven.

Wijziging doorgeven: toeslagen stoppen of aanvragen

Via Mijn Toeslagen kun je alle wijzigingen doorgeven. Dan wordt ook duidelijk of je een toeslag moet stopzetten, of dat je er juist één kunt aanvragen. 

De Belastingdienst stelt dat je dit het beste binnen vier weken na de wijziging kunt doen. 

Overigens nog goed om te benoemen: vraag je toeslagen alleen aan via Mijn Toeslagen. Er zijn bemiddelingssites die kosten in rekening brengen voor het aanvragen een toeslag, terwijl je dit gewoon gratis en makkelijk zelf kunt regelen.