Inschrijven huurwoning gratis in Limburg maar 50 euro in Amsterdam
Op zoek naar een sociale huurwoning? Dan moet je je inschrijven bij een woningcorporatie. Dat heb je binnen een paar minuten online gedaan, maar wat blijkt? Elke woningcorporatie rekent daar een eigen tarief voor. Kun je je in Limburg gratis inschrijven, in Amsterdam betaal je daar maar liefst 50 euro voor. Hoe kan dat?
Niels Aussems ontdekte de grote verschillen. Al acht jaar staat hij de op de wachtlijst voor een woning en ieder jaar moet hij daarvoor betalen. Toen hij verschillende woningbouwcorporaties in Brabant met elkaar vergeleek bleek dat de inschrijftarieven verschillen. 'Woningcorporaties bundelen hun aanbod in woningen op een zoekportaal. Alleen Brabant al telt er meer dan tien. Naar mijn mening moet er één zoekportaal komen om de kosten te drukken.'
De woningzoekende Niels is niet de enige die het kostenverschil opmerkt. Ook de Woonbond deed hier onderzoek naar en concludeert dat de verschillen groot zijn. Zo worden in Limburg geen inschrijfkosten gerekend, terwijl in Amsterdam 50 euro wordt gerekend. Ook verschilt het tarief dat woningzoekenden per jaar moeten betalen. Zo betaalt iemand die tien jaar ingeschreven staat in Utrecht 97 euro, terwijl in Almere 255 euro wordt betaald.
Amsterdam duurst, Limburg gratis
Volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) komt het verschil omdat in Amsterdam alle kosten in rekening worden gebracht die gemaakt moeten worden bij het zoeken van een huurwoning. 'Daar valt bij ons ook het klantencontactcentrum onder, dat bedrag nemen anderen niet mee,' zegt directeur Egbert de Vries.
De provincie Limburg denkt anders over de woningmarkt. Daar werd het zoekportaal deels door de politiek betaald, waardoor consumenten zich gratis kunnen inschrijven. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66): 'Wij willen dat de inwoners in Limburg blijven en daarvoor is de woningmarkt een belangrijk instrument. Dat moet makkelijk, laagdrempelig en toegankelijk zijn'.
Woonbond: Funda voor huurders
Een ander probleem waar woningzoekenden mee zitten is dat ze vaak maar bij één corporatie zijn ingeschreven, waardoor uitwijken naar een andere stad niet aantrekkelijk is. Directeur Paulus Jansen: 'Het kan goed zijn dat de woningzoekende op een gegeven moment een woning nodig heeft in een andere regio, bijvoorbeeld vanwege een nieuwe baan, relatie of andere verandering in het leven. Na jarenlang betaald te hebben voor het wachten in Amsterdam, mag je vervolgens in Groningen opnieuw achteraan sluiten. De opgebouwde wachttijd ben je kwijt'.
De Woonbond pleit daarom voor één zoekmachine voor heel Nederland. 'We gaan dit jaar in gesprek met corporaties en huurdersorganisaties over een 'Funda voor huurders', één landelijk systeem waar woningzoekenden zich kunnen inschrijven voor een sociale huurwoning. Met één landelijk systeem kunnen de inschrijfprijzen fors omlaag.' Ook koepelorganisatie Aedes doet op dit moment onderzoek naar een landelijk systeem. Zij verwachten pas eind 2019 duidelijkheid.