background branding

'Internationale normen moeten veiligheid seksspeeltjes verbeteren'

seksspeeltjes-veiligheid-04062019.jpg

De veiligheid van seksspeeltjes kan worden verbeterd door internationale normen op te stellen. Exacte cijfers zijn er niet, maar diverse onderzoeken duiden op een toename van het aantal ongelukken met erotische attributen waar chirurgie aan te pas moet komen. Daarom staat het onderwerp nu op de agenda van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO).

In augustus stemmen de leden over een Zweeds voorstel voor de oprichting van een projectgroep. Als er genoeg animo is, gaan experts ontwerp- en veiligheidseisen opstellen voor speeltjes die zijn bestemd 'voor direct contact met de genitaliën, de anus of beide', zo meldt de Nederlandse organisatie NEN. Momenteel ontbreken dergelijke standaarden, met alle gevolgen van dien.

Kans op verwondingen verkleinen

De normen moeten de kans op verwondingen verkleinen. Leden van de werkgroep gaan zich bijvoorbeeld buigen over de vraag welke materialen en vormen geschikt zijn en welke informatie de consument moet krijgen. Verder is het de bedoeling om medici een leidraad te geven over het verwijderen van seksspeeltjes die in het lichaam vast komen te zitten.

NEN wil over het plan in gesprek gaan met fabrikanten van seksspeeltjes en andere bedrijven uit de sector.

Bron: ANP