Internet tool beleggingsverzekeringen (Achtergrond)
Er lijkt eindelijk schot te komen in de woekerpolisaffaire. Alle verzekeraars zijn verplicht om nu eens duidelijk te vermelden hoeveel kosten er worden ingehouden op uw beleggingspolis. Iedereen met zo'n verzekering krijgt voor 1 april een overzicht waarin de ingehouden kosten duidelijk vermeld moeten staan. Stukje bij beetje komt de politiek ook in beweging. En wordt het de kamerleden ook duidelijk dat beleggingspolissen niet alleen maar verzekeringen zijn die gekoppeld zijn aan hypotheek of lijfrente, maar dat het ook gaat om pensioenen. De woekerpensioenen.
Vorig jaar mei lieten we zien dat ook veel pensioenen een woekerpolis hebben. Ook professor Oosenbrug - hij heeft voor Stichting Verliespolis al heel wat polissen doorgeworsteld - laat ons vorig jaar mei zien dat een pensioenverzekering echt veel minder oplevert dan een pensioenfonds.
Een maand geleden lieten we in de uitzending nog eens zien hoe pensioenverzekeringen van bijvoorbeeld ABN Amro op nul euro kunnen uitkomen.
Na aanleiding van onze uitzendingen stelt CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vorige week schriftelijke vragen over woekerpensioenen. Zijn eerdere mondelinge vragen werden genegeerd. Hij maakt zich zorgen over pensioenpolissen die uiteindelijk op nul euro uitkomen. Dit heeft dan eindelijk geleid tot een kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en VVD die een onafhankelijk onderzoek wil naar de woekerpensioenen.
En uit de Telegraaf van vorige week dinsdag blijkt dat niet iedereen vertrouwen hecht aan een onafhankelijk onderzoek.
De onafhankelijk financieel adviseur Peter Blok was ooit zelf tussenpersoon. Zijn bedrijf ging in 2000 over de kop vlak nadat hij - toen nog zelf tussenpersoon - de zelfverrijking van verzekeraars en bemiddelaars aan de kaak stelde. Hij pleit er al jaren voor dat tussenpersonen op uurtarief werken in plaats van op provisie basis.
Hij wil nu rechtzaken starten tegen de verzekeraars. Praten met verzekeraars heeft volgens hem geen zin, zo zegt hij uit ervaring. Want tot 50% inhouden voor de zogenaamde onkosten is volgens hem een stafbaar feit.
Dat mensen met een pensioenverzekering niet alleen maar domme consumenten zijn, die de kleine lettertjes niet hebben gelezen, blijkt uit de verontwaardigde Jort Kelder, ex-hoofdredacteur van zakenblad Quote. Er is ook aan hem bij het afsluiten van zijn woekerpensioen nooit zwart op wit gegeven dat bijna de helft van zijn premie verdwijnt in de zakken van de verzekeraars en tussenpersonen. Hij schreef hierover een stuk op zijn site.
Tussenpersoon AON gaf aan Radar de volgende schriftelijke reactie:
De collectieve pensioenverzekering waarin ook de verzekering van Jort
Kelder is opgenomen, is afgesloten bij verzekeringsmaatschappij
Zwitserleven. Aon is van 1 juni 2004 tot 1 januari 2007 intermediair
geweest op deze collectieve polis. Zwitserleven is volledig op de hoogte
van de kosten die met deze collectieve verzekering gemoeid zijn en zal daar
ook een toelichting op geven. Aon vertrouwt erop dat de uitleg die zij
daarover geeft, volledig tegemoet komt aan het verzoek van TROS Radar.INTERNETTOOLVoor andere woekerpolissen, zoals belegginshypotheken of lijfrentepolissen, zijn de verzekeraars al verplicht om de klant dit jaar voor 1 april een overzicht te sturen. Uit deze overzichten kan de klant precies opmaken hoeveel het rendement is en hoeveel er niet is belegd, maar op is gegaan aan zogeheten onkosten van verzekeraars en tussenpersonen.
Nu hebben wij op onze site een speciale tool gemaakt, Woekerpolis 2008, waar u deze gegevens van het overzicht kunt invullen. Met de naam van verzekeraar en soort polis, zodat we op die manier helder krijgen welke verzekeraar met welke polis nu echte woekerpolissen heeft verstrekt. Zo kunnen we met ons allen duidelijk maken welke verzekeraars ons de meeste woekerpolissen heeft aangesmeerd.
Heeft u een beleggingsverzekering, in de vorm van een beleggingshypotheek of een lijfrentepolis dan krijgt u een overzicht in de bus.
Het gaat erom dat u voordat u deze tool invult eerst dit overzicht bij de hand moet hebben. Heeft u ook nog een offerte van destijds, toen u de beleggingsverzekering afsloot, dan is het handig om die ook bij de hand te houden.
Zo zal om uw saldo gevraagd worden. Dit is het bedrag wat er voor 2007 in uw polis zit. Vervolgens wordt er gevraagd om uw premie, dus dat wat u aan euro's heeft ingelegd in 2007. Het subtotaal is het bedrag wat er voor 2007 in de pot zat samen met wat u dit jaar heeft ingelegd. Vervolgens wordt er aan u gevraagd wat u betaald heeft binnen deze polis aan overlijdensdekking, arbeidsongeschiktheidsverzekering en voor een gegarandeerd eindkapitaal. Dit zit niet in iedere polis, dus is het optioneel. En verder vult u in wat er aan kosten is ingehouden door de verzekeringsmaatschappij voor zowel de maatschappij zelf als ook voor de tussenpersoon.