Internist waarschuwt voor behandeling Q-koorts met riskante 'autovaccintherapie'

q-koorts-gevaarlijke-behandeling-780.jpg

Een alternatieve arts die beweert Q-koortspatiënten te kunnen genezen door bloed af te nemen en weer in te spuiten, is volgens een arts in het Radboudumc in Nijmegen riskant bezig. Internist Chantal Bleeker, hoofd van het Q-koorts expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen, waarschuwt zaterdag voor die praktijken in de Gelderlander.

De alternatieve arts Leendert Kunst behandelt volgens de krant zeker vijf patiënten met zijn 'autovaccintherapie' om het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) te bestrijden. Ook anderen hebben daarvoor belangstelling. Daarbij wordt bloed bij patiënten afgenomen dat na enkele weken weer wordt ingespoten.

Risicovol en vergezocht

Bleeker noemt de methode risicovol en vergezocht. 'Je hebt te maken met bloed dat onder niet te controleren condities wordt opgeslagen. Denk aan het risico op verwisseling van bloedmonsters. Of het gevaar van bloedvergiftiging.'

Cees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij noemt Kunst een kwakzalver. De arts zegt wetenschappelijk te zijn opgeleid en probeert ook zo te werk te gaan.

In Nederland lijden naar schatting 1200 tot 2400 patiënten aan QVS, dat nog niet te genezen is.

Bron: ANP MediaWatch / de Gelderlander