Intussen al 33 nertsenbedrijven besmet met coronavirus. Wat loopt fout?

200816 nertsen.jpg

Bij twee nertsenbedrijven in De Mortel (Noord-Brabant) en Ottersum (Limburg) zijn besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Het aantal nertsenbedrijven met een besmetting komt hiermee op 33.

Twee nieuwe brandhaarden in nertsenfokkerijen: op het bedrijf in de Mortel worden ongeveer 700 moederdieren gehouden, in Ottersum gaat het om een bedrijf met ongeveer 8000 moederdieren, maakte het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend.

Bij het bedrijf in Ottersum werd de besmetting ontdekt omdat er dieren ziekteverschijnselen hadden. In De Mortel kwam de besmetting naar voren tijdens de wekelijkse test op kadavers. In eerdere gevallen zijn alle nertsen op die bedrijven geruimd en dat gaat ook nu zo snel mogelijk gebeuren. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

Strengere maatregelen

Omdat het hoge aantal besmette nertsenfokkerijen vragen oproepen, geeft de overheid verduidelijking op haar website. Volgens de overheid wordt nog onderzocht hoe de nertsen besmet zijn geraakt, maar is het virus vermoedelijk van de medewerkers op de dieren overgedragen. De medewerkers moesten de pups spenen (weggehaald bij de moeder) en vaccineren, waardoor ze nauw contact hadden. 

Medewerkers van nertsenbedrijven zijn (pas) sinds 10 juli verplicht mondkapjes en gezichtsschermen te gebruiken om besmetting van mens op nerts te voorkomen. De NVWA gaat intensiever toezien op de naleving van de maatregelen, zo stelt de overheid. 

Besmetting van dier op mens?

Radar bracht eind mei een artikel over de besmettingsroute tussen mens en varken, na het grote aantal coronahaarden in slachthuizen. Die waren, vermoedde men, het gevolg van de slechte naleving van de coronamaatregelen tussen de medewerkers.

De kans dat landbouwdieren en huisdieren besmet kunnen raken met het virus, werd toen laag ingeschat. Volgens levensmiddelenmicrobioloog Marcel Zwietering van Wageningen Universiteit was een 'onderzoek naar besmetting van landbouwdieren wel relevant'. Dat onderzoek loopt nog.

Voor nertsen ligt dat echter anders. Op twee van de besmette nertensbedrijven is het aannemelijk dat er besmettingen  van nerts op mens hebben plaatsgevonden, stelt de overheid. Volgens deskundigen zou er buiten de besmette bedrijven geen verhoogd risico voor de volksgezondheid. zijn.

Bron: ANP, Rijksoverheid, Radar