background branding

Invoer honden en katten wordt moeilijker na brexit

invoer-honden-katten-moeilijker-brexit-26022019.jpg

Na een harde brexit wordt het voor eigenaren van honden, katten en fretten moeilijker om hun huisdier mee te nemen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De dieren moeten straks ook een bloedtest hebben ondergaan om aan te tonen dat hun inenting tegen hondsdolheid is aangeslagen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde maandag dat het zeer waarschijnlijk is dat de Europese Unie deze extra eis zal stellen aan de invoer van honden, katten en fretten uit het Verenigd Koninkrijk. Nu al moeten deze huisdieren een microchip hebben en zijn ingeënt tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie moet zijn vastgelegd in een Europees dierenpaspoort.

De bloedtest moet worden uitgevoerd door een dierenarts, minstens dertig dagen na de eerste vaccinatie tegen hondsdolheid. Ook de resultaten van deze test moeten in het Europees dierenpaspoort komen te staan. De NVWA wijst erop dat het aan te raden is de test in de EU te laten afnemen. Als een eigenaar de bloedtest in het Verenigd Koninkrijk laat doen, moet hij nog drie maanden wachten voordat hij zijn huisdier mee mag nemen naar een EU-land.

Bron: ANP