'Inzamelen spaarlampen moet beter'

Supermarkten, warenhuizen en bouwmarkten houden zich slecht aan de wettelijke regels voor het innemen van oude spaarlampen. Gespecialiseerde lampenwinkels doen het een stuk beter. Dat blijkt vrijdag uit een gepresenteerd onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van de Stichting LightRec.

Winkeliers zijn verplicht de oude lamp in te nemen bij de aankoop van een nieuwe. De Consumentenbond stuurde 'mysteryshoppers' naar 245 winkels, zowel ketens als zelfstandige speciaalzaken. Bij veel personeel bleek de verplichte oud-voor-nieuwregeling niet bekend. In de helft van de gevallen werden de oude spaarlampen niet ingenomen bij aankoop van een nieuwe. Bovendien bleek het personeel vaak niet op de hoogte van het inzamelingsdoel of goede alternatieven voor de ouderwetse gloeilamp.

LightRec wil er de komende tijd werk van maken winkeliers en winkelpersoneel te helpen hun 'inzamelingsprestaties te verbeteren. Volgend jaar komt er weer een onderzoek.

De Stichting LightRec is een initiatief van producenten en importeurs van lichtbronnen met als doel het milieuverantwoord inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur.

Bron: ANP