IOS13: De opvallendste nieuwe functies

iOS13-artikel_09102019.jpg

Wellicht heb je de nieuwste versie van Apple's besturingssysteem iOS13 al een tijdje gedownload maar heb je nog niet alle handige vernieuwingen ontdekt. We lichten de opvallendste veranderingen toe. 

Donkere modus

Een nieuwe functie die Apple uitlicht, is de donkere modus. De interface van de iPhone kun je nu (automatisch) aanpassen naar een donkere kleur, die vooral in een omgeving met weinig licht rustiger is voor je ogen.

Je stelt de functie in via 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' en vervolgens 'Weergave', optie 'donker'.

Meer controle over het delen van je locatie

Ook op het gebied van privacy voegt Apple een extra optie toe. Zo heb je meer controle over het delen van je locatie. Je kon al aangeven wanneer je dat toestaat: altijd, alleen bij gebruik van de app of helemaal niet. De optie 'eenmalig delen' komt daar nu bij. Apps moeten dan elke keer opnieuw om toestemming vragen. 

Batterij gaat langer mee

Een batterij slijt sneller als deze met 100 procent lading nog steeds wordt opgeladen. De telefoon probeert vast te stellen wanneer je over het algemeen oplaadt.

In iOS13 kan de iPhone opladen tot 80 procent en vult dan de rest aan tot vlak voordat je de telefoon weer nodig hebt. Je vindt deze functie via 'Instellingen', 'Batterij', 'Batterijconditie'. Vink de knop 'Geoptimaliseerd opladen' aan. 

Voorspellend toetsenbord in het Nederlands

In iOS13 kun je nu ook gebruikmaken van voorspellende tekst die bovenaan het toetsenbord verschijnt. Ook emoji zijn aan de functie toegevoegd. Als je bijvoorbeeld 'auto' typt, krijg je drie auto-emoji te zien. Het algoritme dat je woordgebruik leert kennen, werkt zelfstandig op je telefoon en stuurt je toetsaanslagen niet naar een cloud, aldus techsite onemorething.nl. 

Animoji en Memoji naar WhatsApp

Een leuke toevoeging voor mensen die veel gebruikmaken van emoticons. Animoji, Apple's bewegende emoji die op je gezicht reageert, kun je nu ook gebruiken op WhatsApp. Met Memoji kun je een virtueel karakter van jezelf maken die evenals beschikbaar is als sticker in het toetsenbord van iOS13.

Als je het toetsenbord opent in de berichtenapp, zie je aan de bovenkant van je toetsen een knop met drie gezichten (stickers), hier vind je de stickers en kun je een eigen memoji maken. Je vindt de stickers vervolgens in het toetsenbord naast de emoticons bij het klokje.

IPadOS 13

Apple brengt voor het eerst een aparte versie van het besturingssysteem iOS uit voor de iPad. Hierin zitten alle functies van iOS 13 met toevoegingen die de iPad nog productiever moeten maken. Dat is gelijk te zien aan het beginscherm. Je kunt nu naast de app-iconen ook widgets aan de zijkant van het scherm plaatsen, zoals het weer en het nieuws. 

Daarnaast is het nu mogelijk om je toetsenbord over het scherm te laten zweven. Door op het toetsenbord een beweging te maken alsof je een foto uitzoomt, wordt het toetsenbord kleiner en kun je hem naar een andere plek van het scherm slepen. Hierdoor heb je meer ruimte op je scherm. 

Tekstselectie

In iPadOS 13 heeft Apple het makkelijker gemaakt om tekst te selecteren. De volgende zes acties zijn handig om te weten:

  • Woord selecteren: tik twee keer op een woord 
  • Zin selecteren: tik drie keer op een woord
  • Alinea selecteren: tik vier keer op een woord 
  • Tekst kopiëren: knijp met drie vingers op het scherm naar elkaar
  • Tekst plakken: beweeg met drie vingers van elkaar af
  • Ongedaan maken: veeg met drie vingers naar links

Je kunt Apple's zoekmachine Safari nu net zo makkelijk gebruiken als via je desktop. Safari laat nu namelijk de desktopversie van websites zien waardoor je sneller en makkelijker kunt internetten. Handig voor apps als GoogleDocs en WordPress.

Update iOS 13.1.1

Apple heeft sinds de aankondiging van iOS 13 al twee vervolgupdates uitgegeven die bugs in de software oplossen. Het snel leegraken van de batterij, iPhones die niet vanaf een reservekopie konden worden hersteld en problemen met het herkennen van Siri-verzoeken op de iPhone 11-lijn zijn door de update opgelost. 

Daarnaast biedt de update ook een oplossing voor het beveiligingsprobleem van toetsenborden van derden. Deze toetsenborden hebben geen toegang tot internet, tenzij je daar toestemming voor geeft. In iOS13 kregen de toetsenborden altijd toegang tot het internet, waardoor het mogelijk was dat je toetsaanslagen naar een server werden doorgestuurd. 

IOS13 kan gedownload worden op de volgende apparaten:

IPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max, iPhone Xs en Xs Max, iPhone Xr, iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus, iPhone 7 en 7 Plus, iPhone 6s en 6s Plus, iPhone SE en iPod touch (7e generatie).

IPadOS 13 kan gedownload worden op de volgende apparaten:

IPad Pro 12,9-inch, iPad Pro 11-inch, iPad Pro 10,5-inch, iPad Pro 9,7-inch, iPad 5e, 6e en 7e generatie, iPad mini 5e generatie, iPad mini 4, iPad Air 3e generatie en iPad Air 2.

Bron: Apple.com / onemorething.nl