Is betalen met je creditcard wel veilig?

creditcard-22-01-2019-780.jpg

Als je online betaalt met je creditcard, dan hoef je vaak alleen het creditcardnummer, de verloopdatum en de CVC-code op de achterkant door te geven. Deze informatie staat allemaal op de kaart zelf. Hoe veilig is die betaalkaart dan? Wat moet je doen als het restaurant je vraagt om die gegevens telefonisch door te geven? Of als je in het hotel gevraagd wordt je creditcard af te geven?

'De partij die de creditcardbetaling accepteert, dus bijvoorbeeld de winkel, draait op voor eventuele schade als niet de veiligste manier van betalen met de creditcard gebruikt wordt', legt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland uit. 'Als een oplichter met alleen jouw kaartnummer en de vervaldatum een computer koopt bij een webwinkel, dan is het risico voor de webwinkel. Dan had die winkel maar een veiligere manier van het controleren van de creditcard moeten gebruiken.'

Creditcard kwijt? Onbekende betalingen?

En wat als jij je creditcard kwijtraakt? Neem dan in ieder geval direct contact op met de verstrekker van de pas, zodat je kaart geblokkeerd kan worden. En wat als er betalingen mee zijn gedaan? 'Dan moet je aannemelijk maken dat jij die betalingen niet hebt gedaan', vertelt Beugel. 'Als je verder een goede en betrouwbare klant bent, dan is dat nooit een probleem.'

International Card Services (ICS) is een grote creditcardverstrekker in Nederland. Voor ICS-klanten geldt dat zij bij onbekende betalingen melding kunnen maken bij ICS. Je moet dat binnen drie maanden na de afschrijving doen. Heb je een abonnement opgezegd, maar wordt er nog geld afgeschreven? Gaat de reisorganisatie waarmee je geboekt hebt failliet? Is het product dat je ontvangen hebt niet hetzelfde als het artikel dat je besteld hebt? Als je ICS-klant bent dan kun je een verzoek indienen om je geld terug te krijgen. Dat heet de 'Aflevergarantie'.

Wees voorzichtig met je creditcardinformatie

Heb je een creditcard, dan is het wel verstandig om voorzichtig met (informatie op) de pas om te gaan. Moet je bijvoorbeeld telefonisch creditcardgegevens doorgeven om een restaurant te reserveren, of zo de borg voor het vakantiehuisje betalen? Woordvoerder Roland Kroes van ICS vertelt dat het inderdaad weleens voorkomt dat betalingen op die manier worden gedaan. Volgens Kroes is het echter niet de meest veilige methode. 'Ons advies is daarom om – áls dat mogelijk is – via een beveiligde verbinding online te betalen. Vertrouw je het niet, doe het dan ook niet.'

En, nog een tip van de Betaalvereniging Nederland: controleer regelmatig de afschrijvingen van je kaart. Zie je een gekke betaling, geef dat dan meteen door aan de creditcardmaatschappij! ICS zegt ook zelf betalingen te controleren op opvallende zaken. Wordt er bijvoorbeeld iets dubbel afgeschreven, of wordt op een ongebruikelijke plek met je kaart betaald? Dan gaat er een alarmbelletje af.

Datalek?

Als er sprake is van een (groot) datalek bij een webwinkel waarbij ook betaalgegevens zijn buitgemaakt, dan kan de maatschappij overgaan tot vervanging van de kaart, vertelt ICS. Dat kan voor een gebruiker, en als er sprake is van een groter lek, kan het ook preventief voor een grotere groep gebruikers.

Tweetrapsverificatie

Mastercard en VISA bieden een extra beveiliging voor de creditcard, de '3D Secure', een tweetrapsverificatie met een code. Deze manier is echter nog niet verplicht voor online winkels. De methode wordt, zo zegt ICS, waarschijnlijk uiteindelijk wel een vereiste.

Dit is een artikel uit januari 2019, door de redactie bijgewerkt op 29 juli 2019.