Is de eerste lentezon schadelijk(er) voor je huid?

vrouw zon huid 300321.jpg

Daar zijn ze, de eerste lentestralen. Niets houdt ons tegen om een fietstocht in de zon te maken, in het park te gaan liggen of op het terras te gaan zitten. Of wel? 

Het idee bestaat dat onze huid meer te verduren heeft onder de eerste lentezon dan in de zomer. Anderen geloven dan weer dat je je in de prille lentezon niet hoeft in te smeren. Hoe zit dat? En wist je dat je in de zon niet noodzakelijk vitamine D aanmaakt? Dit moet je weten voor je in de zon gaat. 

Je huid is gevoeliger

Wie vertrouwt op het idee dat de eerste zon je huid niet kan schaden, heeft het bij het verkeerde eind. Bij de intrede van de lente brandt de zon natuurlijk nog niet zo sterk als in de zomer, en dat betekent ook dat er minder schadelijke UV-stralen in de lentezon zitten, maar: je huid is er nog niet aan gewend en is kwetsbaarder. En daardoor is de kans op DNA-schade groter. Vooral kinderen zijn nu extra gevoelig voor de zon, waarschuwt het RIVM.

Dus smeer je in! Maar met wat?

De zonnekracht hangt niet samen met temperatuur. Je kunt dus maar beter – ook als je geen lichte of tere huid hebt – een tube zonnebrand inslaan, want er is genoeg UV-straling om je huid te kunnen beschadigen. 

Maar welke beschermende factor kies je in de lente, een lagere dan in de zomer? Deze zeven tips helpen je bij je aankoop. Of misschien dacht je je tube van vorig jaar gewoon weer te gebruiken: is dat wel een goed idee?

Gebruik je een dagcreme met natuurlijke SPF, dan ben je al in zekere zin beschermd. Ga je echter volop de lentezon in, dan smeer je toch liever zonnebrandcrème bij ­– wat natuurlijk altijd mag. 

Zeker dat je nu een dosis vitamine D opdoet?

Het is niet gezegd dat je een eventueel tekort aan vitamine D na de winter oplost door je in de lentezon te begeven. Volgens farmacoloog Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit is er een vuistregel om dat te bepalen: je maakt alleen vitamine D aan als je schaduw korter is dan je lichaamslengte. Hoezo? De zon staat in dat geval hoog genoeg voor stralen met UVB-licht.

Misschien weiger je ook om je in te smeren omdat je vreest met een laag zonnebrand geen vitamine D aan te kunnen maken? Ook op dat raadsel weten we het antwoord. Het korte antwoord: als je er een normaal smeerritueel op nahoudt, heb je niets te vrezen.

De winterzon bevat amper UVB, waardoor je ook in een zonnige winter sneller met een tekort aan vitamine D kampt. Doorgaans begint de aanmaak van vitamine D in april en eindigt deze in september, stelt Witkamp. Leer meer over vitamine D: hoe weet je of je een tekort hebt en wat is de connectie met corona?

Je kunt verbranden! Wat dan?

Als je je niet insmeert, kun je in de prille lentezon wel degelijk verbranden . Dat is niet alleen pijnlijk, maar ronduit ongezond. Wist je dat huidkanker de vaakst voorkomende kankersoort in Nederland is? Zo help je je huid na verbranding zo goed mogelijk herstellen.