Is douchegel gebruiken slecht voor je huid?

Douchegel_10.06.2020.jpg

Om een lekker schoon gevoel te krijgen, gebruiken veel mensen douchegel. Op internet zijn er echter geluiden die beweren dat het gebruik van douchegel slecht is voor de huid. Maar is dit wel zo? Radar vraagt het aan dermatoloog Menno Gaastra.
 

Douchegel is bedoeld om wat vettigheid van de huid af te halen om extra schoon te worden. Dit betekent dat ook het beschermend vetlaagje op de huid opgelost kan worden. Water alleen droogt de huid al uit, als je je ook wast met douchegel, zal de huid veel sneller uitdrogen. 

Welke bestanddelen veroorzaken de uitdroging?

In douchegel zitten varianten van zeep. Daarnaast zitten er oppervlaktespanning verlagers in douchegel. Hierdoor wordt de binding met het vettige laagje beter, en wordt het vet dus sneller opgelost. Daarnaast zitten er conserveringsmiddelen en geurstoffen of parfum in douchegel. Als je producten met deze bestanddelen vaak gebruikt, kan de huid meer uitdrogen. Als je een erg droge huid hebt, kan de huid heftiger reageren. 

Huidtype

Hoe vetter jouw huid is, hoe minder last je van uitdroging hebt. 'Ik raad douchegel niet volledig af, maar het is belangrijk dat je je realiseert dat de uitdroging meer is als je douchegel gebruikt.' Voor een vette huid is het niet erg als de huid iets uitdroogt. Bij een droge huid daarentegen wordt de bescherming van de huid, het kleine laagje vet, eraf gehaald, waardoor je slechter beschermd bent tegen bacteriën van buitenaf. Je hebt dan meer kans op eczeem.

Hoe langer je douchegel laat zitten, des te meer droogte en irritatie er op de huid optreedt. Als je het er gelijk weer vanaf spoelt, wordt er minder vet opgelost. 

Uitdroging voorkomen

Een vette crème, zalf of doucheolie werkt goed om de vette laag terug te brengen als je douchegel gebruikt hebt. Doucheolie gebruik je na het douchen. Je smeert je naast de douche in en gaat daarna nog even onder de douche staan om de overtollige olie eraf te spoelen. Door het gebruik van vette producten, komt er weer wat meer bescherming op de huid. Als je een vette huid hebt, is de beschermlaag niet in gevaar. Dan is het gebruik van douchegel prima en hoef je geen doucheolie of andere vette producten te gebruiken.

Voor welke lichaamsdelen mag je geen douchegel gebruiken?

De oksels zijn een relatief nat gebied, door het gebruik van douchegel kun je ervoor zorgen dat de huid iets opdroogt. 'Ik zou niet de vagina of de penis met douchegel wassen, omdat de slijmvliezen wat gevoeliger zijn voor uitdroging.'

Natuurlijke producten

Natuurlijke varianten van douchegel drogen de huid ook uit. 'Of je nou van bloemetjes of van iets chemisch een gel maakt, het maakt weinig verschil.'