background branding

Is dure zonnebrand beter dan goedkope?

zonnebrandcreme.jpg

De prijzen van A-merk zonnebrand rijzen de pan uit: voor een tube betaal je al snel 20 euro. Er zijn goedkopere alternatieven, maar beschermen die net zo goed? Radar zoekt het uit.

Is een dure zonnebrandcrème beter dan een goedkope?

Het antwoord op deze vraag is volgens experts niet met ja of nee te beantwoorden. "Eigenlijk zegt de prijs van een zonnebrandproduct niet zoveel over de kwaliteit van een product. Er zijn namelijk goede crèmes in zowel het hoge als lage segment", zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee. Er is volgens haar wel een maar: "Goede zonnefilters en antioxidanten zijn kostbaar om toe te voegen."

Huidverzorgingsexpert van De Beautycoach Kuno Breen voegt daar aan toe: "Wat bescherming betreft zijn er wettelijke bepalingen, tussen een dure en goedkope crème zit op dat gebied dus geen verschil. Het is dus goed om naar de verdere ingrediënten te kijken en daaruit op te maken wat de crème nog meer doet voor je huid."

Breen vervolgt: "Ik kijk vooral naar ingrediënten en probeer daarmee te bepalen hoe goed een product is. Dit probeer ik te bepalen door te kijken naar ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze veilig en werkzaam zijn." Ultee is het hiermee eens. De beste tip is volgens haar dan ook om goed de ingrediëntenlijst te checken op irriterende stoffen, een goede zonnefilter te kiezen en te checken of het product goed beschermd tegen zowel UVA- als UVB-straling. 

Zonnebrandcrème gevoelige huid

Volgens Breen zul je het verschil in kwaliteit voornamelijk merken als je een gevoelige huid hebt. 'Met name rossige en lichte huidtypes zijn gevoelig voor UV-straling. Maar ook als je snel last van zonneallergie hebt of gevoelig bent voor puistjes kan een hoogwaardiger product meer de moeite waard zijn. Dit soort producten bevatten naast bescherming vaak ook ingrediënten die ontstekingen remmen, talgregulerend werken en zorgen voor vochtbinding in de huid."

"Ik kies zelf graag een product waar antioxidanten aan zijn toegevoegd die het herstel van de huid stimuleren. Producten die minerale olie of parfum bevatten laat ik liever links liggen, dat gaat niet goed samen met de zon en kan sneller voor puistjes zorgen", aldus Breen. 

Op welke ingrediënten moet je letten in een zonnebrandcrème?

Wat dan de ingrediënten zijn waar je het best op kunt letten? Beide experts noemen nagenoeg dezelfde. "Bij het kiezen van een zonneproduct kijk ik als eerst naar de zonnefilters", zegt Ultee. "Goede keuzes hierin zijn Tinosorb S, -M en A2B, titaniumdioxide (mits gecoat), zinkoxide (mits gecoat), Uvinul-A-Plus, Ensulizole en Uvinul T150", aldus Ultee. 

Breen geeft de voorkeur aan zogenaamde 'fysische' filters en noemt vooral zinkoxide en titaniumdioxide als haar favorieten. "Vooral voor een lichte huid werken deze filters beter ten opzichte van een chemisch filter omdat ze niet in de huid trekken, maar op de huid werken. Dit zorgt voor minder irritatie op de huid, maar bijvoorbeeld ook voor je ogen."

Altijd smeren

Waar ze het ook over eens zijn is dat je je beter kunt insmeren met een minder goede zonnebrandcrème dan helemaal niet. 'De schade van een minder goed product is altijd minder dan de schade die je oploopt zonder bescherming', zeggen beide experts resoluut. En hoe zit het dan met de werking van aftersun? Het antwoord vind je hier!

Radar-uitzending

Radar besteedde eerder al aandacht aan het belang van zonnebrandcrème. Je kunt het item hier terugkijken: 

Het belang van zonnebrandcrème