background branding

Is duurdere tandpasta beter dan goedkope tandpasta?

Tandpasta_06.05.2020.jpg

Als je nieuwe tandpasta koopt, zul je zien dat het prijsverschil erg groot is. Tandpasta's die een 'whitening' effect hebben of 'anti-tandsteen' zijn, zijn duurder dan de reguliere tandpasta's. Ook het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is erg groot. Maar wat is het verschil tussen deze tandpasta's nou eigenlijk echt?

Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met tandarts Richard Kohsiek. Hij vertelt meer over de ingrediënten die in tandpasta zitten en wat nu echt het verschil is tussen verschillende tandpasta's.

Extra toevoegingen

In whitening tandpasta's zit silica, een slijtmiddel dat je tanden 'witter' maakt, en in anti-steen tandpasta zit een middel dat tandsteen tegen gaat. Het is dus niet zo dat deze beweringen pure reclametrucs zijn. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat deze middelen in iedere tandpasta zitten. In de tandpasta's met een whitening effect zit alleen iets meer slijtmiddel dan in de tandpasta's die geen whitening effect hebben. Dit verschil is echter zo klein, dat het eigenlijk geen verschil maakt. 

Huismerk of A-merk

In iedere tandpasta zitten nagenoeg dezelfde ingrediënten. De producent moet namelijk voldoen aan een wereldwijde norm die aangeeft hoe slijtend tandpasta’s mogen zijn. Het A-merk is dus niet per definitie beter dan het huismerk. Wel kan het zijn dat de smaak van de ene tandpasta je meer aanstaat, maar qua functionaliteit is er geen merkbaar verschil. Als jij vindt dat de huismerk tandpasta een lekkere smaak heeft, is er dus niets mis mee om voor deze tandpasta te kiezen. Wat wel belangrijk is, is dat er fluoride in je tandpasta zit. 

Fluoride

Van fluoride krijg je sterkere tanden en je gebit wordt beter beschermd tegen gaatjes. In bijna alle tandpasta's zit daarom fluoride.

Nieuwe tandenborstel

Het regelmatig verwisselen van je tandenborstel is veel effectiever dan het kopen van een duurdere tandpasta. Een nieuwe tandenborstel maakt namelijk significant beter schoon dan een oude waarvan de haren alle kanten op springen.