Is Echinaforce een goed anti-viraalmiddel in deze koude periode?
Tegenwoordig zijn er allerlei middeltjes op de markt die zeggen dat ze je weerstand verhogen. Werken dat soort middeltjes echt? Wat zit er in?
Het seizoen van lagere temperaturen is aangebroken en mensen met een lagere weerstand zijn extra vatbaar voor griep. Je hoeft maar een drogisterij in te lopen en je ziet het ene na het andere product dat claimt je weerstand te kunnen verhogen, zoals Davitamon, Roter, A. Vogel, Bloem en Herborist. We bellen even met A. Vogel die de Echinaforce forte Hot Drink + vlierbes in de schappen heeft liggen.
Weerstand wordt ondersteund
De medewerker van de klantenservice legt uit dat de werkzame stof Echinacea purpurea een plant is waarvan bewezen is dat het virussen en bacteriën tegengaat. 'Zodra er een indringer in het lichaam komt en je bent met Echinaforce bezig, dan zal de Echinaforce ervoor zorgen dat je leger, dus de witte bloedcellen, in opperste staat van paraatheid zijn en direct kunnen knallen om de boosdoener uit (je lichaam red.) te drijven. Het zorgt ervoor dat je weerstand wordt ondersteund.' De klantenservice raadt aan om voor extra weerstand twee doseringen per dag te nemen. Bij preventieve werking wordt één keer per dag aangeraden.
Werkt dit echt?
Ja, aldus emeritus hoogleraar Pierre Capel. 'Als anti-influenza werkt het als de tierelier. Weerstand bestaat niet, in de zin dat het één systeem is. Er zijn 1200 verschillende systemen. Echinacea is een waanzinnig plantje. Het is een perfect anti-viraalmiddel.' Volgens Capel remt dit het enzym dat nodig is voor een virus om te kunnen infecteren. Daarnaast is het goed voor de nachtrust. 'Het draagt bij wat echt in ons lichaam tegen griep helpt.' Capel zegt dat je echter niet kan zeggen dat 'het afweer versterkt', want je hebt geen sterke of zwakke afweer. Op de website van A. Vogel lezen we 'Verhoogt de weerstand'. Daar moet wel een komma achter aldus Capel, 'tegen griep'.
Voor een goede gezondheid is het belangrijk om in acht te nemen dat je voldoende beweegt, je denkt aan je persoonlijke hygiëne, je gezond eet en voldoende rust neemt. In de koude periodes van het jaar is men sneller vatbaar voor een virus, omdat we vaak dichter op elkaar verblijven.