Is energiedrank echt zo slecht voor je? Dit gebeurt er in je lichaam
De een drinkt koffie om 's ochtends op gang te komen. De ander slaat een energiedrankje achterover om een boost te krijgen. Radar besteedde onlangs aandacht aan de vraag of je koffie in de ochtend moet overslaan. Maar hoe zit het eigenlijk met energiedrankjes en de negatieve effecten?
Als je eens in de zoveel tijd een energiedrankje drinkt, is er niets aan de hand. Maar als je dit regelmatig doet, is het goed om op de hoogte te zijn van bepaalde bijwerkingen. Het Voedingscentrum heeft daarom een aantal negatieve effecten op een rijtje gezet.
Hoog suikergehalte
Het is bekend dat energiedrankjes over het algemeen veel suiker bevatten. Ze worden daarom ook wel hypertone dranken genoemd, oftewel drankjes met een hoge concentratie opgeloste deeltjes/suiker. Gemiddeld gaat het om 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter. Dit staat gelijk aan twee tot vier suikerklontjes.
Uitdroging
Het is goed om te weten dat het drinken van veel hypertone drankjes de vochtopname in de darm kan vertragen, met als gevolg dat het risico op maag- en darmklachten toeneemt. Je lichaam kan het vocht uit hypertone drankjes niet zo goed opnemen, wat kan leiden tot uitdroging. Drink dus ook voldoende water, met name als je veel vocht verliest, zoals tijdens het sporten of bij warm weer.
Overgewicht en diabetes type 2
Daarnaast vergroot het drinken van veel suikerhoudende dranken en dus ook energiedrank de kans op overgewicht en diabetes type 2. Lees hier hoe het zit met vruchtensappen. Gezien het eerdergenoemde zijn energiedrankjes ook calorierijk. Als je een blikje drinkt, krijg je 100 kilocalorieën binnen.
'Had ik maar geluisterd'
In 2016 nam Radar de negatieve effecten van energiedrankjes onder de loep. Toen was al bekend dat je er hartkloppingen, tandverderf en slapeloosheid van kon krijgen. 'Had ik maar geluisterd. Nu heb ik last van mijn slokdarm', vertelt een man met gezondheidsklachten in de studio. Je kunt de uitzending over energiedrankjes hier terugkijken
Is cafeïne in energiedrank slecht voor je?
Het Voedingscentrum meldt dat de cafeïne in energiedrank zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. 'Bij een kleine hoeveelheid kan cafeïne de concentratie en prestatie verbeteren. Ook verdrijft het vermoeidheid. Een teveel aan cafeïne kan echter leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.'
Vermoeidheid
Op korte termijn kan een energiedrankje helpen met het tegengaan van vermoeidheid in bijvoorbeeld het verkeer. Er kunnen echter problemen ontstaan als je op langere termijn te veel energiedrankjes drinkt om bijvoorbeeld langer wakker te blijven. 'Energiedrankjes zijn geen oplossing voor vermoeidheid. Luister naar je lichaam en negeer de signalen niet.'
Waarom moet je energiedrank niet combineren met alcohol?
Ten slotte adviseert het Voedingscentrum om voorzichtig te zijn met het combineren met alcohol en energiedrankjes. 'Alcohol zorgt ervoor dat je trager reageert. De cafeïne uit energiedranken versnelt de reactietijd juist iets. Aan de andere kant dempen energiedranken dus de invloed van alcohol, waardoor je je nuchterder kan voelen dan je in werkelijkheid bent. Dit is een negatief effect van de combinatie alcohol en energiedrank.' Daarnaast heeft alcohol een vochtafdrijvende werking waardoor de risico’s van alcoholgebruik (waaronder uitdroging) groter kunnen worden.
Bron: Voedingscentrum