Is fietsen wel verantwoord in coronatijd?

Fietser_30.04.2020.jpg

Nederland staat bekend om de grote hoeveelheid fietsers, maar is de fiets in deze tijd wel een verantwoorde manier om je te verplaatsen? Bij het inhalen of het wachten bij een stoplicht ben je vaak toch dicht bij elkaar. 

Van de overheid mag je een blokje om voor een frisse neus, maar is de fiets dan een goede keuze? Douwtje de Vries van de Fietsersbond geeft in dit artikel adviezen om verantwoord met de fiets de weg op te gaan.

Ga alleen

Je kunt nog prima de fiets pakken, maar ga alleen. Maak van boodschappen doen geen uitje met je gezin en ga zelf een blokje om fietsen als je even buiten wilt zijn.

Andere fietsers inhalen

Probeer met het inhalen met een grote bocht om iemand heen te gaan. 'Wat veel mensen niet weten, is dat je daarvoor even op de autobaan mag rijden', vertelt de Vries. 'Ook als de streep tussen rijbaan en fietspad doorgetrokken is mag je eroverheen voor het inhalen.' Probeer zelf zoveel mogelijk aan de rechterkant van het fietspad te fietsen, zodat jij met ruime afstand ingehaald kunt worden. 

Blijf in je eigen buurt

Ga geen hele tocht maken, maar blijf in je eigen buurt. Kies een plek uit die je kent en waarvan je weet dat het rustig is. Kies nu niet voor de mooie schelpenpaadjes, de duinen en de bossen. Daar is het vooral met mooi weer erg druk, dus mijd deze plekken. Gebruik de fiets voor de kleine stukjes naar de supermarkt of naar je werk: deze wegen zijn vaak minder druk en je bent toch even in beweging in de buitenlucht. Als er veel smalle fietspaden op jouw standaard routes liggen, probeer dan een alternatieve route te vinden met brede fietspaden zodat je veilig kunt inhalen. 

Stoplichten

Een groot nadeel van fietsen is dat je te maken hebt met stoplichten. De Fietsersbond adviseert om de knopjes in te drukken met je elleboog of anders met een stokje als het knopje niet uitsteekt. Handschoentjes aantrekken kan ook, maar let dan wel op dat je niet aan je gezicht zit na het indrukken van het knopje. Wacht vooral niet in een kluitje voor een stoplicht, maar wacht achter elkaar met voldoende afstand.  

Rustige momenten

Als je een blokje om wilt fietsen, doe dit dan het liefst 's ochtends vroeg of later op de avond. Dat zijn de minst drukke momenten van de dag.