Is forse prijsstijging energierekening Nuon-klanten terecht?
Het maandbedrag dat klanten van Nuon dit jaar extra gaan betalen voor hun gas en elektriciteit stijgt fors. Dat blijkt uit meldingen die binnenkwamen op de redactie van Radar. Mensen schrokken nadat ze een brief van Nuon op de mat vonden.
Uit een steekproef van Radar blijkt dat de premie gemiddeld met 40% stijgt, terwijl de energiebelasting met veel minder geld toeneemt. 'Wie beduvelt ons, Mark Rutte of de Nuon?' vraagt mevrouw Van Halteren zich af. Ze verwijst daarmee naar de aangekondigde verhoging van de energieprijzen, omdat de belasting op gas omhoog gaat. Toch wil ze graag weten of de verhoging reëel is. Samen met haar man gebruikte ze in 2017 en 2018 ongeveer evenveel gas en elektriciteit, maar toch moet de maandpremie met 60 euro omhoog, wat een stijging van 720 euro per jaar oplevert.
Andere klanten van Nuon zien ook hun premie omhoog gaan, terwijl ze minder zijn gaan verbruiken. Zo verbruikte Willy Osch in 2018 ruim 1000 Kwh elektriciteit minder dan het jaar ervoor en ging ook haar gasverbruik met ruim 100 m3 omlaag. Toch zou ze volgens Nuon 'op basis van haar huidige verbruik' maandelijks 97 euro meer moeten gaan betalen voor gas en stroom. Radar bekeek meerdere klachten en ontdekte dat de energierekening gemiddeld met 40% stijgt.
'Energierekening stijgt met gemiddeld 27 euro per maand'
Volgens Ben Woldring van Gaslicht.com klopt het dat de energierekening dit jaar omhoog gaat. 'Niet alleen de energiebelasting is fors omhoog gegaan (153 euro voor een gemiddeld gezin bij een verbruik van 3.500 kWh / 1500 m3), ook de variabele stroom- en gastarieven zijn met gemiddeld 172 euro gestegen. Samen met een verhoging van de netbeheerkosten praten we dan over 332 euro op jaarbasis, oftewel, ruim 27 euro per maand meer.'
Woldring bekeek op verzoek de energierekeningen van de mensen die zich bij Radar gemeld hadden. 'Hieruit blijkt dat de termijnbedragen van sommige klanten harder stijgen dan je zou verwachten naar aanleiding van de hogere energiebelasting en hogere energietarieven. Een verklaring voor een extra verhoging zou kunnen zijn dat Nuon heeft geconstateerd dat het termijnbedrag de afgelopen periode op basis van het verbruik te laag is geweest. Uit voorzorg past Nuon dan alvast het termijnbedrag omhoog aan in de komende maanden tot aan de jaarafrekening.' Woldring raadt mensen die vermoeden dat hun termijnbedrag onterecht teveel verhoogd is, contact op te nemen met Nuon, zodat het nieuwe voorschot eventueel naar beneden bijgesteld kan worden.
Nuon: mensen zijn meer gaan verbruiken
In een reactie laat Nuon weten dat bij een deel van de onderzochte klanten de jaarrekening er bijna aankomt. 'Het is daarom goed om te benadrukken dat de berekening die gedaan is, uitgevoerd is tot aan de jaarnota. Daarna berekenen wij opnieuw het termijnbedrag, zoals dit altijd gebeurt na de jaarafrekening', zegt Gijsbert Siertsema, communicatiedirecteur van Nuon.
Voor de verhoging heeft Siertsema wel een verklaring. 'Op het moment dat er nog twee termijnen open staan is het zo dat het bedrag dat anders op de jaarnota bijbetaald zou moeten worden, verspreid wordt over deze termijnen. Eigenlijk hebben deze klanten dus tien maanden iets te weinig betaald en dat wordt nu in twee maanden goed gemaakt. We doen dit op deze manier om verrassingen op de jaarnota te voorkomen.'
5 tips van Gaslicht.com
- Vul de energievergelijker in: aan de hand van je jaarrekening zie je binnen een paar tellen hoeveel je kunt besparen.
- Kies voor een eenjarig contract met vaste tarieven. Uit onderzoek blijkt dat dit het meest gunstig is. Een meerjarig contract klinkt als de veiligste optie, maar is niet de voordeligste keuze. Alleen de leveringskosten voor stroom en gas staan dan vast, maar niet de belastingen en netbeheerkosten. Die kunnen ook in een meerjarig contract veranderen. Bij elk jaar overstappen naar een éénjarig contract profiteer je van welkomstpremies die oplopen tot 300 euro.
- Stap zo spoedig mogelijk over, dat kan óók na 1 januari.
- Verbruik minder energie. Vervang bijvoorbeeld gloeilampen door LED-lampen, zet de verwarming een graadje lager, neem een slimme thermostaat, let op het energielabel bij de aanschaf van nieuwe apparaten.
- Verduurzaam je woning. Vervang je oude CV-ketel door een moderne energiezuinige variant, investeer in isolatie, zonnepanelen etc.